ŠOLC NASTAVLJA PO SVOM: Nemački kancelar ponovo provocira

Novosti online

06. 05. 2024. u 21:10

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je da bi oko 90 odsto prihoda generisanih od zamrznutih ruskih sredstava trebalo da bude potrošeno na kupovinu oružja za Ukrajinu.

ШОЛЦ НАСТАВЉА ПО СВОМ: Немачки канцелар поново провоцира

Tanjug

- Važno je da postignemo dogovor se ovaj novac može koristiti za kupovinu naoružanja ne samo u EU, već i širom sveta - rekao je Šolc novinarima nakon sastanka sa članovima vlada tri baltičke zemlje u Rigi, prenosi Rojters.

Naveo je da se Nemačka i tri baltičke države zalažu za brzo proširenje proizvodnje oružja u Evropi i dodao da je proizvodnja municije i sistema PVO odbrane već povećana.

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite rekla je da se evropska odbrambena industrija suočava sa finansijskim problemima i neizvesnošću oko kapaciteta za dugoročnu proizvodnju, ali da je optimistična povodom planirane fabrike "Rajnmetala", koja će početi sa radom u Litvaniji.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je još u martu predložio da se 90 odsto prihoda od ruskih sredstava zamrznutih u Evropi preusmeri u fond EU iz kojeg se finansira vojna pomoć za Ukrajinu.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Filipini, SAD i Francuska u Zapadnom filipinskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije