KINESKI AVION ISPALIO RAKETE NA AUSTRALIJSKI HELIKOPTER: Drama iznad Žutog mora, hitno se oglasio premijer

Novosti online

07. 05. 2024. u 09:13

AUSTRALIJA je optužila kineski borbeni avion da je prošlog vikenda ispalio signalne rakete u pravcu pomorskog helikoptera koji se kretao iznad međunarodnih voda Žutog mora, u akciji koju je premijer Entoni Albaniz ocenio kao „potpuno neprihvatljivu“, piše Si-En-En.

КИНЕСКИ АВИОН ИСПАЛИО РАКЕТЕ НА АУСТРАЛИЈСКИ ХЕЛИКОПТЕР: Драма изнад Жутог мора, хитно се огласио премијер

Foto: Profimedia/ilustracija

Australijski helikopter „MH-60R sihok“ za vreme incidenta bio je u patroli sprovodeći sankcije Ujedinjenih nacija Severnoj Koreji, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Kanberi, dodajući da su tim potezom ugroženi životi posade helikoptera.

- Ovo je bio nebezbedan manevar koji je predstavljao rizik za letelicu i osoblje - navodi se u saopštenju australijskog ministra odbrane Ričarda Marlesa.

Kineski avion „ispustio je signalne rakete oko 300 metara ispred helikoptera ’sihok’ i oko 60 metara iznad njega“, rekao je Marles u intervjuu za „9 Njuz“ u ponedeljak.

Nije bilo izveštaja o šteti ili povređenima, ali signalne rakete mogu dovesti do obaranja helikoptera ako udare i oštete njegove elise, ili ako se domognu motora letelice.

Foto: Profimedia/ilustracija

Incident je najnovija eskalacija rastućih tenzija u međunarodnim vodama između kineske vojske i drugih nacija, a dolazi u trenutku kada Kanbera i Peking teže zbližavanju nakon nekoliko strašnih trgovinskih sporova i zategnutih odnosa.

Prema australijskoj mornarici, „MH-60 sihok“ je dvomotorni helikopter sa tročlanom posadom.

Kina u ovom trenutku nije izdala nikakvo saopštenje o ovom incidentu.

(Si-En-En)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)