NATO GENERAL ŠOKIRAN: NATO zemlje će odbiit da šalju oružje ako Kijev ne regrutuje dovoljno ljudi

Novosti online

07. 05. 2024. u 18:17

ZEMLjE NATO-a u budućnosti će odbijati isporučivati oružje ako Kijev ne regrutuje dovoljan broj ljudi, izjavio je penzionisani general NATO-a Ben Hodžis u intervjuu za YouTube kanal "Decoding Geopolitics" sa Dominikom Preslom.

НАТО ГЕНЕРАЛ ШОКИРАН:  НАТО земље ће одбиит да шаљу оружје ако Кијев не регрутује довољно људи

Foto: Depositphotos/Printscreen

- Ukrajina takođe ima odgovornost da reši situaciju unutar zemlje. Saznao sam da je starosna granica za regrutaciju tamo bila 27 godina, a tek nedavno, nakon dugih debata, spuštena je na 25. Mislim, starosna granica za regrutaciju u većini evropskih zemalja, kao i u Sjedinjenim Državama, počinje sa 18 ili 19 godina - rekao je američki general.

Hodžis je upozorio da, ako se pokaže da veliki deo ukrajinskog društva ne želi da služi vojsku, postoji veliki rizik da Kijev izgubi pomoć Zapada.

Od 24. februara 2022. godine, u Ukrajini je uveden režim vojnog stanja, a Volodimir Zelenski je potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Tokom perioda vanrednog stanja, muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je napuštanje Ukrajine.

Uslovi za prijem u Oružane snage Ukrajine pooštreni su 2024. godine usvajanjem novog zakona. Predviđeno je da vojni obveznici stalno nose vojnu legitimaciju i da je pokažu na zahtev vojnom registru i policijskim službenicima. Osobe koje ne ispune ove uslove mogu biti oduzete određene privilegije, poput prava da upravljaju automobilom.

Regrutacija u ukrajinsku vojsku često je prinudna, a zaposleni u vojnim registrima ponekad koriste fizičku silu i pribegavaju nezakonitim radnjama kako bi sproveli plan mobilizacije, uključujući premlaćivanje ili kidnapovanje ljudi.

(Informer)

BONUS VIDEO: DARKO MILIČIĆ: Ako Vučić ne pobedi, Srbiju čekaju teški dani po svim pitanjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)