MOĆNA PORUKA ZAPADU: Šta stoji iza ruskih taktičkih nuklearnih vežbi (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 05. 2024. u 19:00

RUSKI predsednik Vladimir Putin naredio je u ponedeljak brzu vežbu upotrebe taktičkog nuklearnog oružja u Južnom vojnom okrugu, koji se graniči sa Ukrajinom.

МОЋНА ПОРУКА ЗАПАДУ: Шта стоји иза руских тактичких нуклеарних вежби (ВИДЕО)

Foto printskrin Youtube tvzvezda.ru


Vežba je zamišljena kao upozorenje SAD i njihovim saveznicima da više ne eskaliraju ukrajinski sukob, istakli su u javnim izjavama i ministarstva spoljnih poslova i odbrane u Moskvi.

Dok je Zapad u više navrata optužio Rusiju za nuklearne pretnje, moskovska nuklearna doktrina je izrečena u julu 2020. i ostaje nepromenjena, Kremlj je više puta ponavljao.


BLIC VEŽBE

Svrha vežbi je da se ispeglaju „praktični aspekti pripreme i razmeštanja nestrateškog nuklearnog naoružanja“, kao i da se ojača spremnost i opreme i osoblja, „kako bi se obezbedio integritet i suverenitet Rusije “, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane Rusije.

Vežbe će se odvijati u Južnom vojnom okrugu, koji se direktno graniči sa Ukrajinom. Sa sedištem u Rostovu na Donu, to je najmanji od ruskih vojnih okruga i obuhvata Krim, Kavkaz, regione Rostov, Volgograd i Krasnodar, kao i nedavno primljenu Donjecku Narodnu Republiku (DNR), Lugansku Narodnu Republiku ( LNR), Hersonske i Zaporoške oblasti.


RUSKI TAKTIČKI NUKLEARNI ARSENAL

Bojeve glave čija se snaga merena u kilotonama TNT-a – kao što je oružje koje su SAD koristile protiv japanskih gradova Hirošime i Nagasakija u avgustu 1945. – sada se smatraju taktičkim nuklearnim oružjem. Namenjeni su za upotrebu protiv ciljeva na bojnom polju, bilo da su formacije na terenu ili ojačani borbeni položaji.

Taktičke nuklearne bojeve glave sa snagom od 5-50 kilotona mogu se montirati na balističke rakete 9M723-1 ili krstareće rakete 9M728, obe ispaljene iz kompleksa Iskander-M. Slične bojeve glave mogu da nose Kh-47M2 Kinžal i krstareće rakete Kh-32 koje nose ruski bombarderi.

Brojni artiljerijski sistemi takođe mogu da isporuče taktičke nuklearne bojeve glave u opsegu od 2-2,5 kilotona, ugrađene u granate od 152 mm i minobacačke granate od 240 mm.

Procenjuje se da Rusija ima skoro 6.000 nuklearnih bojevih glava različitog kapaciteta. Neodređeni broj taktičkih nuklearnih bojevih glava stacioniran je u Belorusiji prošle godine, kao odgovor na to da su članice NATO-a isporučile Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom.

SAD imaju oko 180 taktičkih nuklearnih bombi raspoređenih u šest baza u Evropi – dve u Italiji i po jednu u Belgiji, Nemačkoj, Holandiji i Turskoj. Vlada u Varšavi je izrazila spremnost da ugosti i oružje, na šta je Moskva odgovorila da će smatrati Poljsku prioritetnom metom.

Novosti


PORUKA ZAPADU

Taktičke nuklearne vežbe odvijaju se „u kontekstu nedavnih ratobornih izjava zapadnih zvaničnika i oštro destabilizujućih akcija koje preduzimaju brojne zemlje NATO“ u vezi sa sukobom u Ukrajini, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Politika bloka predvođenog SAD da nanese „strateški poraz“ Rusiji vodi je ka „daljoj eskalaciji ukrajinske krize ka otvorenom vojnom sukobu“ između NATO-a i Moskve, dodalo je ministarstvo.

Kao primer, ministarstvo je navelo poljske izjave o mogućem stacioniranju američkog nuklearnog oružja u Poljskoj, ali i nedavne francuske nuklearne držanje i opaske predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja francuskih i drugih vojnika NATO-a u Ukrajinu.


RUSKA NUKLEARNA DOKTRINA

Prema ukazu koji je potpisao predsednik Vladimir Putin u julu 2020. godine, moskovski nuklearni arsenal ima za cilj da odvrati spoljnu agresiju protiv Rusije.

Doktrina je „odbrambene prirode, usmerena na održavanje potencijala nuklearnih snaga na nivou dovoljnom da obezbedi nuklearno odvraćanje, i garantuje zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države, odvraćajući potencijalnog neprijatelja od agresije na Rusku Federaciju i (ili) svojim saveznicima i – u slučaju vojnog sukoba – sprečavanju eskalacije neprijateljstava i njihovog prekida pod uslovima prihvatljivim za Rusku Federaciju i (ili) njene saveznike.

Rusija posmatra nuklearno oružje „isključivo kao sredstvo odvraćanja“ i smatra njegovu upotrebu „ekstremnom i prinudnom merom“, navodi se u dekretu.

Doktrina navodi uslove pod kojima bi ruski predsednik bio opravdan da odobri upotrebu atomskog oružja. Od posebnog značaja je odeljak 17, koji kaže da Rusija „zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje kao odgovor na upotrebu nuklearnog oružja i drugih vrsta oružja za masovno uništenje protiv nje i/ili njenih saveznika, kao i u slučaju agresije na Rusku Federaciju upotrebom konvencionalnog naoružanja, kada je u opasnosti postojanje same države.


TVRDNjE I PROTIVTVRDNjE

Iznova i iznova od eskalacije ukrajinskog sukoba u februaru 2022, SAD su optuživale Rusiju da zvecka nuklearnim sabljama i čak razmatra upotrebu taktičkog nuklearnog oružja protiv vlade u Kijevu. Moskva je više puta odbacivala takve tvrdnje kao neosnovane spekulacije.

Na primer, izveštač CNN-a je u martu tvrdio da je Vašington počeo „rigorozno da se priprema“ za mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini krajem 2022. godine, dok su kijevske snage napredovale u Harkovu i Hersonu. Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin je u intervjuu rekao da mu „nikada nije palo na pamet da upotrebi taktičko nuklearno oružje“ uprkos „različitim situacijama“ koje su se pojavile na bojnom polju.

U govoru ruskim poslanicima krajem februara, Putin je optužio Zapad da koketira sa nuklearnom katastrofom. „Sve što oni sada smišljaju, čime plaše svet, sve to zaista predstavlja pretnju sukoba koji uključuje nuklearno oružje, a samim tim i uništenje civilizacije. Zar oni ovo ne razumeju?" rekao je tada ruski predsednik.

Ranije ove godine, dok je Kongres raspravljao o zakonu o vojnoj pomoći Kijevu vrednom 61 milijardu dolara, SAD su iznele neprecizne optužbe o tajnim ruskim nuklearnim kapacitetima u svemiru. Kremlj je demantovao takve glasine kao pogrdne.

(rt.com)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)