VIKTORIJA NULAND NE VERUJE U POBEDU KIJEVA: Svi ratovi se završavaju pregovorima, ali Kijev još nije dovoljno jak za to

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 05. 2024. u 19:10

VIKTORIJA Nuland, do nedavno američka državna podsekretarka, odbila je da odgovori da li Vašington veruje da je moguće da Ukrajina ostvari takvu pobedu koja bi dovela do povratka svih izgubljenih teritorija.

ВИКТОРИЈА НУЛАНД НЕ ВЕРУЈЕ У ПОБЕДУ КИЈЕВА: Сви ратови се завршавају преговорима, али Кијев још није довољно јак за то

Viktorija Nuland / Foto Profimedia

Nulandova je u intervjuu za letonsku publikaciju Meduza rekla da odluka o tome da li će započeti mirovne pregovore sa Rusijom ili ne, treba da bude na Ukrajini.

Ona je izjavila da se trenutna ideja Rusije o formatu pregovora svodi na „ono što je moje to je moje, a šta je tvoje – razgovaraćemo“, “pa je cilj SAD da ojača Ukrajinu sa vojnog, ekonomskog i političkog stanovišta, tako da ima jake pozicije, a Kremlj da shvati da neće postići svoje ciljeve i treba da razmotri pregovore.”

Viktorija Nuland je potom upitana da li to znači da strategija SAD više ne uključuje obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine u granicama iz 1991. godine, Nulandova je izbegla da da direktan odgovor, rekavši da je “trenutno teško predvideti da li su takvi obrisi pobede Ukrajine mogući”.

“KIJEV JOŠ NIJE DOVOLjNO JAK”

-Svi ratovi se završavaju pregovorima i na Ukrajini je da odluči o svojim teritorijalnim ciljevima. Međutim, Kijev još nije dovoljno jak da počne pregovore. Želimo da Putin bude proteran sa svakog kvadratnog kilometra ukrajinske zemlje. Ali dok Ukrajina ne postane jaka dosta, ne znamo koliko je to moguće, odgovorila je Nulandova.

Američka zvaničnica je tvrdila da bi svaki budući sporazum trebalo da osigura “snažnu, nezavisnu, demokratsku i ekonomski održivu Ukrajinu, uz garancije da se lider Kremlja neće vratiti sa još jednim ratom nakon određenog vremenskog perioda”.

-Tako je polovina paketa koji je nedavno odobrio Kongres namenjena za dugoročni doprinos ukrajinskoj vojsci. Dakle, ako dođe do pauze, Putin će znati: ukrajinske oružane snage će samo ojačati tokom ovog perioda, a ne obrnuto, rekla je Nulandova.

-U svakom slučaju, ne mislim da je Putin spreman za poštene pregovore. Želeo bi da u Ukrajini vidi lidera poput (Viktora) Janukoviča (svrgnut državnim udarom 2014), koji bi bio spreman da se pokori hirovima Moskve, dodala je.

Američki državni sekretar Entoni Blinken prokomentarisao je napredovanje Rusije u oblasti Harkova, izrazivši uverenje da je Ukrajina “sposobna da održi liniju kontakta”, međutim, stanje na terenu ne poklapa se sa njegovim uverenjima.

Viktorija J. Nuland, četvrta službenica Stejt departmenta i jedan od najokorelijih zagovornika oštre politike prema Rusiji, “povukla se” marta meseca 2024. godine posle više od 30 godina službe u vladi SAD.

Državni sekretar Entoni Blinken najavio je u martu odlazak gospođe Nuland sa mesta podsekretara za politička pitanja u izjavi u kojoj je istakao njenu „žestoku strast“ za slobodu, demokratiju i ljudska prava, kao i “američko promovisanje tih ciljeva u inostranstvu”.

Sa druge strane, penzionisanje Viktorije Nuland je bilo priznanje da je glavni spoljnopolitički projekat Vašingtona propao, pisao je tada INS. Nijedan zvaničnik američke vlade nije više povezivan sa fijaskom u Ukrajini od Nulandove.

Bila je na terenu u mikro-upravljačkim aktivnostima tokom državnog udara 2014. godine i nadgledala je prljavo učešće Stejt departmenta od početka rata, dodaju iz INS-a.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)