ODZVONILO PREVARAMA U MEĐUGORJU: Pontifikat pape Franje, Gospa nije upravnik pošte koji svakodevno šalje svoje poruke

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

18. 05. 2024. u 19:46

SVETA Stolica je objavila nova pravila za regulisanje natprirodnih pojava i time je stigla odluka Vatikana da razbije navodna ukazivanja Madone, a protiv mitomana, prevaranata i „verskog marketinga“ nakon brojnih prekoračenja pa tako i u slučaju Međugorja.

ОДЗВОНИЛО ПРЕВАРАМА У МЕЂУГОРЈУ: Понтификат папе Фрање, Госпа није управник поште који свакодевно шаље своје поруке

Foto: EPA

U Dokumentu Dikastera za doktrinu vere (objavljenom u petak na konferenciji za štampu) a koji je započeo rad 2019. u revidiranju pravila, kojeg je odobrio papa, a nakon pekoračenja i u slučaju Međugorja kao fenomena natprirodnog precizirano je kako „natprirodnim se neće više proglašavati osim u vanrednim slučajevima za koje odluči lično papa“, biskupi će međutim u dogovoru sa Crkvom u Rimu moći da daju zeleno svetlo za hodočašće „narodu božijem“. Tako Crkva neće više biti uključena u zvanično definisanje natprirodnih fenomena za koje bi moglo biti potrebno dugo vremena da se detaljno prouče.

Tekst kardinala Viktora Manuela Fernandeza prefekta Dikastera za Nauku vere, teologa od poverenja pape Franje i monsinjora Armanda Matea sekretara istog Dekastera, stupa na snagu 19. maja na veliki katolički praznik Duhovi, tim činom stiglo se do ažuriranja procesa „navodnih natprirodnih fenomena“, a predviđeno je šest različitih poglavlja za razlikovanje „natprirodnih pojava“, od odobrenja do negativne presude, a Crkva će se ograničiti na odobravanje pobožnosti i hodočašća. Tako će se izbegavati „komplikovane situacije“, od ekonomske odbrane do zloupotrebe od sektaškog ponašanja pa do psihopatologije „koje izazivaju zabunu kod vernika“, obračunavajući se sa varalicama i podvalama u zaštiti vernika.

Iako u Dokumentu nema pojedinačnih imena i mesta koja su služila za pretekst na koje pojave se odnose nova pravila, Međugorje se ističe na prvom mestu u medijima kao povod za nova pravila podrazumevajući brojna najnovija „ukazivanja“ stoga je bilo neophodno pojašnjavanje i pooštravanje, tako će na sceni biti novi kriterijumi za analizu i moguće prihvatanje ili odbacivanje slučajeva u kojima samo „povika ukazivanja“ neće moći više imati uticaja na medijsko izveštavanje o kontroverznim Marijinim ukazivanjima, jer se veoma često u poslednje vreme kako u Italiji tako i u brojnim drugim zemljama pojavljuju slučajevi navodnih vizionara, uplakanih Bogorodica, uglavnom suze krvi, priviđenja raznih vrsta često sposobnih da naruše lakovernost mnogih vernika.

Nova verzija smernica koje je 1978. godine napisala bivša Sveta kancelarija, a pre  pojave interneta i slučaja Međugorje takođe spada u nova pravila. Sveta Stolica je morala da preduzme akciju uspostavljajući veoma precizne tačke za razlučivanje o fenomenima, upozoravajući i bazu poklonika i lokalnih pastira koji su možda umešani u kontekst manje ili više misterioznih slučajeva za koje se veruje da su natprirodni.

Sve što je ranije bilo definisano bilo je pre pojave interneta, mnogo pre društvenih medija i veštačke inteligencije, pre 11. septembra, pre pada Berlinskog zida, pre rata u Jugoslaviji. I pre navodnih ukazivanja Madone u Međugorju u gradu u BiH u kojem se 1981. događalo nešto „natprirodno“ čime se rizikovalo da se pomeša sa manipulacijom, političkim instrumentalizovanjem i hodočasničkim poslom.

Pontifikat pape Franje je između ostalog označavao ne malu ozbiljnost čak u na poznatim događajima sa ogromnom pobožnom privlačnošću poput one u Međugorju a svojevremeno rečima „Gospa nije upravnik pošte koji svakodnevno šalje poruke“ i više puta ponavljao u povodu navodnih vizija u određenim intervalima i u određeno vreme.

Ukazivanje madone u Međugorju Iz izveštaja o Međugorju Komisija kardinala Kamila Ruinija formirana 2010, osnovao je papa Racinger, radila je četiri godine i predala potom izveštaj papi Franji o istraživanju. Iz izveštaja rezultira da je prvih sedam marijanskih ukazivanja koja su se desila između 24. juna i 3. jula 1981. šestorici vizonara proglašeno istinitim ali se papa Franja uvek izražavao sa skepticizmom o ukazivanju Madone u bosanskom gradu iako je Komisija pozitivno ocenila prikazivanja u toj prvoj fazi, zatim istražujući skepticizam prema određenim „poslovnim“ dešavanjima nikada nije objavljen u celosti. 

Foto: Otvaranje

U jednom intervjuu (maja 2023.) kardinal Ruini je izjavio kako je papa Franja dva puta morao da interveniše na njegovu molbu da „zaustavi one u Vatikanu koji su želeli da spreče našu Komisiju za istraživanje o Međugorju da završi svoj rad“, ne odgovorivši na pitanje ko je imao interes da ometa rad Komisije, čak iako je papa želeo da sačuva Međugorje na pastoralnom nivou kao mesto molitve i kao odredište za milione hodočasnika svake godine.

Početkom maja 2023. formirana je i Radna grupa za borbu protiv obmana jer je previše ljudi bilo prevareno, Međunarodna opservatorija za ukazivanja i mistične pojave povezane sa Madonom počela je da proučava taj fenomen i pomaže biskupima koji zatraže pomoć. Shvatila se doktrinarna greška, problemi morala ali i mentalne bolesti, neoravdano bogaćenje, prevare i obmane nesposobnih: toliko je problema koji su se mogli sakriti iza navodnih ukazivanja i to u takvom porastu da je Crkva morala da krene sa ispitivanjima priviđenja i mističnih pojava povezanih sa Marijom i sa obmanama koje se kovitlaju oko njenog lika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića