UPALI NA AERODROM, PA IZAZVALI HAOS: Otkazano preko 60 letova, ministarka se hitno oglasila

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

18. 05. 2024. u 18:07

Nemačka policija uhapsila je osam klimatskih demonstrantata koji su danas provalili na aerodrom u Minhenu, što je nakratko dovelo do zatvaranja aerodroma i otkazivanja oko 60 letova.

УПАЛИ НА АЕРОДРОМ, ПА ИЗАЗВАЛИ ХАОС: Отказано преко 60 летова, министарка се хитно огласила

Foto: Profimedia

Šest aktivista se "zalepilo" za pistu, rekao je portparol policije, dodajući da je situacija sada pod kontrolom, a obe aerodromske piste otvorene su za dolaske i poletanja, prenosi Rojters.

Klimatska grupa Poslednja generacija, koja je organizovala slične proteste u prošlosti, saopštila je da je odgovorna za akciju u nizu postova na društvenoj mreži Iks.

Grupa je saopštila da je šest njenih članova selo na asfalt aerodroma s ciljem da blokiraju avio-saobraćaj, kritikujući Berlin zbog subvencionisanja avio-kompanija na račun železnice.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer rekla je da će mere bezbednosti na aerodromu biti revidirane.

- Ovakvim kriminalnim radnjama ugrožava se vazdušni saobraćaj i šteti zaštiti klime jer samo izazivaju prezir i bes. Počinioci se moraju energično goniti - napisala je ona na platformi Iks.

Nemački ministar saobraćaja Folker Vising rekao je da su potrebni novi zakoni da bi se takve radnje kvalifikovale kao krivična dela, za koje su predviđene kazne do dve godine zatvora, napominjući da ih važeći zakoni klasifikuju kao manje prekršaje.

Portparol aerodroma rekao je da je aerodrom bio potpuno zatvoren za poletanje i sletanje skoro dva sata. 

Oko 11 letova je preusmereno, oko 60 je otkazano, a kašnjenja su i dalje moguća, rekao je portparol.

 

BONUS VIDEO: SLOVAČKI PREMIJER PREDVIĐA SOPSTVENI ATENTAT -  Ova frustracija će dovesti do ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo