GANCOVI ZAHTEVI BI DOVELI DO PORAZA I STVARANJA PALESTINSKE DRŽAVE Netanijahu: Šta mu je prioritet - nacionalni interesi ili rušenje vlade

Милица Шкорић
Milica Škorić

18. 05. 2024. u 22:01

KABINET izraelskog premijera Benjamina Netanijahua naveo je u saopštenju da bi zahtevi ministra Benija Gaca doveli do ''prekida rata i poraza Izraela, napuštanja većine talaca, nastavka vlasti Hamasa i stvaranja palestinske države“.

ГАНЦОВИ ЗАХТЕВИ БИ ДОВЕЛИ ДО ПОРАЗА И СТВАРАЊА ПАЛЕСТИНСКЕ ДРЖАВЕ Нетанијаху: Шта му је приоритет - национални интереси или рушење владе

Tanjug

Ganc je danas uputio kritike na račun vladine ratne politike i zapretio da će, ako njegovi zahtevi ne budu ispoštovani, napustiti koaliciju, zbog čega ga je kabinet optužio da ''postavlja ultimatum premijeru umesto Hamasu''.

Kabinet premijera je doveo u pitanje da li Ganc daje prioritet nacionalnom interesu ili rušenju vlade, prenosi Tajms of Izrael.

- Da li Ganc želi da dovede operaciju u Rafi do kraja, i ako jeste, zašto preti da će srušiti vladu jedinstva tokom operacije IDF-a? Da li se protivi vlasti Palestinske uprave u Gazi, čak i ako Mahmud Abas nije umešan? Da li bi podržao palestinsku državu kao deo procesa normalizacije sa Saudijskom Arabijom - upitao je kabinet.

U saopštenju se dodaje da Netanijahu veruje da je vlada jedinstva ključna za postizanje ratnih ciljeva i očekuje da Ganc jasno iznese svoje stavove o ovim pitanjima.

- Premijer Netanijahu je odlučan da eliminiše bataljone Hamasa. On se protivi dovođenju palestinskih vlasti u Gazu i uspostavljanju palestinske države koja će neizbežno biti država terora - tvrdi Netanijahuov kabinet.

Ganc zahteva od Netanijahua da se posveti dogovorenoj viziji sukoba u Gazi, koja bi uključivala dogovor o tome ko će upravljati palestinskom enklavom nakon okončanja sukoba. Istakao je da želi da ratna vlada formira plan u šest tačaka do 8. juna za Gazu, povratak talaca i rešavanje problema u severnom Izraelu, a jedna od tačka podrazumeva i napore za normalizaciju odnosa sa arapskim državama, prenosi Tajms of Izrael.

Ako se njegova očekivanja ne ispune, Ganc je upozorio da će povući svoju centrističku stranku Nacionalna unija iz vanredne vlade premijera Netanijahua.

BONUS VIDEO: ALARMANTNA SITUACIJA - Hiljade napuštaju Džabaliju dok se izraelske snage vraćaju u severnu Gazu

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića