NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

OŠTRO UPOZORENJE KIJEVU: Pentagon - Od Ukrajine se očekuje da koristi američko oružje u okviru svojih granica

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 05. 2024. u 20:47

VAŠINGTON, kao i do sada, očekuje od Kijeva da američko oružje primenjuje u okviru granica Ukrajine koje priznaju SAD, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

ОШТРО УПОЗОРЕЊЕ КИЈЕВУ: Пентагон - Од Украјине се очекује да користи америчко оружје у оквиру својих граница

Foto: Profimedia

Predsednik Združenog generalštaba američke vojske Čarls Braun dodao je da se radi o podršci borbi na već postojećim frontovima, kao i o napadima na Krim, koji SAD smatraju delom Ukrajine.

Braun je, pored toga, istakao da Vašington smatra mogućim povratak vojnih instruktora u Ukrajinu nakon završetka sukoba, ali za sada takvih planova nema.

-Američka vojna lica radila su tamo i trenirala Ukrajince do februara 2022. godine, a sada ne. Kada se sukob završi, pretpostavljam da bismo mogli vratiti instruktore nazad, rekao je on novinarima.

Foto Tanjug/AP

JOŠ SEDAM ZEMALjA ŠALjE KIJEVU ORUŽJE

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Španija, Rumunija, Belgija i Litvanija isporučivaće Kijevu tehniku i rakete u okviru nemačke inicijative o jačanju ukrajinske PVO (IAAD), saopštilo je nemačko Ministarstvo Odbrane na društvenoj mreži „Iks“.

Ministarstvo je istaklo da su u okviru onlajn-sednice kontakt-grupe o Ukrajini mnogi partneri pokazali da žele da podrže nemačku inicijativu.

-Belgija, Danska, Holandija, Norveška i Kanada će pomoći finansijski, a SAD, Velika Britanija, Francuska, Španija, Rumunija, Belgija i Litvanija – tehnikom i raketama. Letonija takođe želi da se pridruži ovoj inicijativi, navodi se u saopštenju.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)