NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

BERBOKOVA U KIJEVU: Udružimo snage kako se Putinove trupe ne bi našle na našim granicama

Tanjug

21. 05. 2024. u 11:21

NEMAČKA ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas, tokom nenajavljene posete Kijevu, da je potrebna veća međunarodna podrška protivvazdušnoj odbrani zemlje usled ruske ofanzive.

БЕРБОКОВА У КИЈЕВУ: Удружимо снаге како се Путинове трупе не би нашле на нашим границама

Foto: Tanjug/AP

- Sada moramo da udružimo sve naše snage kako bi Ukrajina mogla da preživi i kako se Putinove trupe ne bi uskoro našle na našim granicama - apelovala je Berbokova na međunarodne partnerske zemlje.

Globalna inicijativa za više protivvazdušne odbrane koju je pokrenula zajedno sa ministrom odbrane Borisom Pistorijusom (SPD) prikupila je skoro milijardu evra kako bi pružila dodatnu podršku ukrajinskim snagama protivvazdušne odbrane.

- I mi intenzivno radimo na tome da ovo postane još više - rekla je ona, prenosi nemački Tagesšau.

Berbokova je navela i da je buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji ''neophodna geopolitička posledica ruskog ilegalnog agresorskog rata, koji krši međunarodno pravo“.

Ministarka je planirala da danas poseti Harkov, ali je putovanje otkazano iz bezbednosnih razloga, piše AP pozivajući se na agenciju dpa.

- Situacija u Ukrajini je ponovo dramatično eskalirala sa masivnim ruskim vazdušnim udarima na civilnu infrastrukturu i brutalnom ruskom ofanzivom u oblasti Harkova - objasnila je Berbokova po dolasku u Kijev.

Ukrajina je postigla ''impresivan napredak" i ne sme da posustane u reformama pravosudnog sistema, u borbi protiv korupcije i slobodi medija, rekla je ona.

Šefica nemačke diplomatije je istakla da narod Ukrajine može da se osloni na dugoročnu podršku Nemačke i drugih saveznika.

AP navodi da su isporuke obećanog oružja i municije iz zemalja NATO-a poput Nemačke bile su spore i negativno uticale na poziciju ukrajinskih trupa na frontu.

Nemačka je nedavno obećala treću Patriot bateriju američke proizvodnje za Ukrajinu, ali kijevski zvaničnici kažu da se i dalje suočavaju sa alarmantnim nedostatkom PVO.

Berlin odbija apele ukrajinskih zvaničnika da obezbedi rakete taurus, koje su opremljene stelt tehnologijom i imaju domet do 500 kilometara.

Ove rakete nemačke i švedske proizvodnje mogle bi da dostignu ciljeve duboko u ruskoj teritoriji sa ukrajinskog tla.

Berlin je, međutim, odbacio tu mogućnost, saopštivši da bi slanje tih projektila predstavljalo rizik da se direktno uključi u rat.

Nemačka će sledećeg meseca biti domaćin konferencije o rekonstrukciji Ukrajine, a predviđa se da će obnova zemlje koštati stotine milijardi dolara.

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TAJNI SASTOJAK: Ovo niko nije očekivao! Evo kako je, zapravo, Novak Đoković noću napravio podvig na Rolan Garosu o kome sada priča ceo svet