SVE DOSPE NA NAŠE STOLOVE: Već 35 odsto morskog sveta zaraženo mikroplastikom!

Tanjug

26. 07. 2020. u 01:02

OKO 35 odsto riba, dagnji, škampi i drugih morskih bića, koja se vade iz Tirenskog mora, zaraženi su mikroplastikom, upozorava "Grinpis Italija", koja je deo međunardone nevladine organizacije "Grinpis".

СВЕ ДОСПЕ НА НАШЕ СТОЛОВЕ: Већ 35 одсто морског света заражено микропластиком!

Foto: Piksabej

Kako naglašavaju, taj morski ulov završava na našim stolovima i na kraju u našem organizmu.

- Još se ne zna sa sigurnošću kakvo to može imati posledice po ljudsko zdravlje, ali je sasvim sigurno da ljudima od toga ne može biti dobro- upozorava organizacija, čiji tim istraživača, zajedno sa stručnjacima sa politehničkog Univerziteta Marke, ovih dana plovi Mediteranskim morem i svakodnevno obaveštava javnost o svojim nalazima. 

Mikroplastika su sićušni, nevidljivi delići plastičnog otpada, ali i delovi komercijalnih proizvoda koje svakodnevno koristimo, kao što su šamponi, sapuni ili farbe, a koji na kraju završavaju u odvodima, kanalizaciji i u krajnjem zagađuju more i tlo.

"Grinpis Italija" je pokrenuo kampanju "Stop mikroplastici" u okviru koje zahteva od Ministarstva okoline da sasvim zabrani upotrebu mikroplastike u komercijalnim porizvodima.

Od janura ove godine, Italija je zabranila upotrebu mikroplastike u komercijalnim proizvodima.

- Nikad kao do sada ne smemo smanjiti našu pažnju protiv zagađivanja okoline. Naša je obaveza danas, da pravimo uslove za budućnost u kojoj će ljudi živeti u harmoji sa prirodom  konstatuje u najnovijem dnevnom izvestaju Grinpis Italija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!