ZAHAROVA ODGOVORILA UKRAJINCIMA: Dala im je "bratski" savet kako da postupaju sa Donbasom

Novosti online

02. 08. 2020. u 15:06

IZJAVE ukrajinskih političara da ne razumeju tačke Minskih sporazuma podstiču na razmišljanje da im je potreban unutrašnji samit po tom pitanju, napisala je na fejsbuku portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ОДГОВОРИЛА УКРАЈИНЦИМА: Дала им је братски савет како да поступају са Донбасом

Foto: EPA

- Možda nije potrebno beskrajno sazivati međunarodne samite, već napokon održati jedan – unutar ukrajinski? Da se skupe njih četvorica (predsednika, bivših Leonid Kravčuk, Leonid Kučma i Petro Porošenko i aktuelni Vladimir Zelenski) i pokušaju da shvate šta je napisano u Minskim sporazumima - napisala je Zaharova, komentarišući reči novog šefa ukrajinske delegacije u kontakt grupu za rešavanje krize u Donbasu Leonida Kravčuka da pojam "specijalni status" za Donbas treba precizirati, pošto su u Minskim sporazumima "napisali tako da sami ne znamo šta je to specijalni status".

Zaharova je svoju ideju nazvala "bratskom".

- Samit u okviru Ukrajine će, sigurna sam, biti konstruktivan, neće biti nikoga ko bi mogao da se okrivi za njegov neuspeh. Jedno "ali": moraće se obaviti bez putovanja u Pariz - dodala je ona.

- Svi učesnici su kompetentni: dva su bila u kontakt grupi, jedan je potpisivao minska dokumenta, kod jednog su oni bili deo predizbornog programa. Nije nevažna činjenica: iz ove četvorke, dvojica nikad nisu rekla da im nešto nije jasno oko Minskog dokumenta, energično se zalažući za njihovu realizaciji u svetskim prestonicama i tražeći od Moskve da "ne usporava proces". Neka onda ispričaju drugoj dvojici, šta je tamo napisano - zaključila je Zaharova.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Minski sporazumi reguliše, između ostalog, davanja specijalnog statusa samoproglašenim republikama u Donbasu, ali do danas Kijev nije ispunio preuzete obaveze.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati