"SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA!" Putin traži hitan sastanak članica Saveta bezbednosti

Novosti online

14. 08. 2020. u 16:54

DISKUSIJE o iranskom pitanju u Savetu bezbednosti UN postaju sve napetije, situacija se zaoštrava, iznose se neutemeljene optužbe na račun Irana, navodi se u saopštenju predsednika Rusije Vladimir Putina, koji predlaže da se što pre održi onlajn sastanak lidera država, stalnih članica SB UN, s učešćem lidera Nemačke i Irana.

СИТУАЦИЈА СЕ ЗАОШТРАВА! Путин тражи хитан састанак чланица Савета безбедности

Foto Ap

- Izrađuju se nacrti rezolucija, koji su usmereni na poništavanje prethodnih odluka Saveta bezbednosti, koje su jednoglasno donete - dodao je Putin.

U saopštenju se navodi da Rusija predlaže da se što pre održi onlajn sastanak lidera država, stalnih članica SB UN i lidera Nemačke i Irana.

- Cilj je određivanje koraka koji će omogućiti da se izbegne konfrontacija, zaoštravanje situacije u SB UN. Važno je da se pruži kolektivna podrška daljoj nesmetanoj realizaciji rezolucije SB UN 2231, koja predstavlja međunarodnu pravnu osnovu za realizaciju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana - navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Rusija u potpunosti ostaje privržena Sveobuhvatnom akcionom planu za iranski nuklearni program, „čije je sklapanje 2015. godine bilo veliko političko-diplomatsko dostignuće, koje je omogućilo da se izbegne pretnja oružanog sukoba i ojačalo režim neširenja nuklearnog naoružanja“.

Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska, Nemačka) postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa.

Nakon višemesečnih pregovora usvojen je Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čijim je ispunjavanjem Iran postigao ukidanje ekonomskih i finansijskih sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, SAD i Evropske unije.

Sporazumom je, između ostalog, predviđeno i da će embargo na oružje biti ukinut u roku od pet godina, a isporuka oružja biti moguća i pre, ali samo uz dozvolu Saveta bezbednosti UN.

Sporazum u svom prvobitnom obliku nije trajao ni tri godine: Sjedinjene Američke Države najavile su u maju 2018. jednostrano povlačenje iz njega i vraćanje strogih sankcija Teheranu. Ipak, pošto su se samo Sjedinjene Američke Države formalno povukle iz sporazuma, ostali učesnici moraju se pridržavati uslova o ukidanju embarga na oružje

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili