BAJDENOV TREĆI JURIŠ: Klintonova kritika Trampa u senci škakljivih fotografija

D. SAVIĆ

20. 08. 2020. u 09:25

UZ podršku tri bivša demokratska stanovnika Bele kuće, Bila Klintona (74), Džimija Kartera (95) i Baraka Obame (59), Džozef Bajden (77) i zvanično je imenovan za protivkandidata Donaldu Trampu (74) na novembarskim predsedničkim izborima.

БАЈДЕНОВ ТРЕЋИ ЈУРИШ: Клинтонова критика Трампа у сенци шкакљивих фотографија

Foto Tanjug AP

Treći pokušaj "juriša" bivšeg senatora i potpredsednika SAD u vreme Baraka Obame na Belu kuću, počeo je uz mnogo manje pompe nego prethodna dva.

Ključni predizborni skup, nacionalnu konvenciju, demokrate su ovog puta, zbog epidemije kovida 19, umesto na velikom okupljanju u Viskonsinu, jednoj od ključnih država za izbore, održale virtuelno, iz svojih stanova. Pretendent za Belu kuću koju je bezuspešno pokušao da osvoji 1988. i 2008. godine, Bajden je imenovan za demokratskog kandidata, unapred snimljenim, glasanjem delegata iz svih 50 država SAD.

BITKA OKO POŠTE

DIREKTOR Američke pošte Luj Dedžoj, blizak Trampu, odlučio da odloži reformu te institucije koja bi, navodno, otežala dopisno glasanje na predsedničkim izborima 3. novembra. Opozicione demokrate vide u tome pokušaj Trampa da spreči dopisno glasanje, jer smatra da ono ide naruku Bajdenu.

Glavni govor podrške stigao mu je od Klintona, ali njegov napad na Trampa, za koga je rekao da je od Ovalnog kabineta napravio haos, zasenilo je objavljivanje fotografija bivšeg predsednika sa mladom maserkom. Slike su pobudile sećanje upravo na događaj iz Ovalnog kabineta, aferu "Monika Levinski", koja je Klintona umalo koštala opoziva.

Foto Ilustracija

Pojedini analitičari su ocenili da je Bajdenu značajnija podrška stigla od potencijalne prve dame, njegove supruge Džili, koja je govorila o teškom bremenu virusa korona iz prazne učionice gimnazije u Delaveru, gde je predavala engleski jezik 1990. godine. U vrlo ličnom obraćanju ispričala je i kako je pomogla Bajdenu da zaceli rane pošto su mu prva supruga i kćerka poginule u saobraćajnoj nesreći. Njeno pojavljivanje, međutim, pobudilo je sećanje na skorašnji Bajdenov gaf kada je, predstavljajući se na seminaru na kome je njegova supruga učestvovala, progovorio: "Ja sam Džo Bajden, suprug Džoa Bajdena".

REPUBLIKANCI PRELETAČI

KOLIKO je vašingtonski establišment ujedinjen protiv Trampa govori i da je nekoliko visoko rangiranih republikanaca stalo uz Bajdena. Podržali su ga bivši državni sekretar u vreme Džordža Buša, general sa četiri zvezdice Kolin Pauel, bivši guverner Ohaja Džon Kasič, kao i udovica senatora Džona Mekejna, Sindi Mekejn.

Nekadašnji demokrata Tramp, koji često svog rivala naziva "uspavani Džo", sada ga je iz Arizone, poslednje stanice njegove jednonedeljne turneje po državama SAD odlučujućim za izbore, nazvao marionetom levičarskih radikala. Bajdenu, koji će danas, u završnici konvencije, govorom i zvanično prihvatiti kandidaturu, ankete su davale prednost nad republikanskim rivalom. No, Tramp mu se poslednjih nedelja znatno približio.

Za razliku od demokrata koje su se odlučile za virtuelnu konvenciju, Tramp ostaje na terenu. Aktuelni šef države će na republikanskoj konvenciji, iduće nedelje, kandidaturu za ostanak u Beloj kući prihvatiti govorom upravo sa te adrese, uprkos kritikama da zloupotrebljava predsedničku fotelju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista