OPORAVAK NA TRŽIŠTU: Skočile se cene kafe, kakaa, šećera na berzama

Tanjug

21. 08. 2020. u 23:59

CENE kafe, šećera i kakaa su se znatno oporavile tokom poslednjih nekoliko nedelja, stabilizujući se nakon perioda snažnih volatilnosti u jeku krize korona virusa.

ОПОРАВАК НА ТРЖИШТУ: Скочиле се цене кафе, какаа, шећера на берзама

Foto: Depozitfotos

Fjučersi kafe za isporuku u decembru skočili su za skoro 15 posto na njujorškoj Interkontinentalnoj berzi (ICE) u dosadašnjem toku ovog kvartala, pri čemu je njihov nagli rast krenuo sredinom jula dostižući početkom avgusta četveromesečni maksimum, izveštava CNBS.

Cena kafe na terminskom tržištu, za decembarske isporuke, zaključena je na trgovanju u četvrtak neznatno ispod 1,19 dolara po funti (450 gr).

Fjučersi šećera za oktobarsku isporuku kontinuirano su u usponu još od kraja aprila kada su zabeležili najniži nivo od 9,67 centi po funti, i trenutno se trguju na nivou nešto višem od 13 centi po funti. U odnosu na kraj marta, cena šećera je porasla do danas za više od 21 posto.

Što se tiče kakaa, njegova terminska cena beleži neprekidan rast od početka jula dostižući početkom avgusta maksimum od 2.523 dolara po metričkoj toni, tako da je u tekućem kvartalu ojačala za 10 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)