PRETI NAM KATASTROFA VEĆA OD ČERNOBILJA: Ukrajinski političar upozorio, ono što se nalazi ispod Donbasa može zatrovati i reke i mora

Novosti online

30. 08. 2020. u 18:47

VITOLD Fokin, zamenik predsednika ukrajinske kontakt grupe za Donbas upozorio je da Ukrajini preti velika ekološka katastrofa, piše RIA Novosti.

ПРЕТИ НАМ КАТАСТРОФА ВЕЋА ОД ЧЕРНОБИЉА: Украјински политичар упозорио, оно што се налази испод Донбаса може затровати и реке и мора

Foto: EPA

On je naveo da je uništavanje infrastrukture u Donbasu dovelo do toga da su mnogi rudnici puni vode i napušteni, dok su rezervoari vode preplavljeni. 

Naglasio je da je neophodno organizovati radove na njihovom čišćenju, zato što kontaminirana voda može ispuniti sve lokalne reke i jezera, a zatim ući u Azovsko i Crno more.

- Mnogi ljudi zatvaraju oči pred ovim, ali katastrofa koja nam predstoji može postati veća od nesreće u Černobilju - zaključio je Fokin.

Nesreća u nuklearnoj elektrani u Černobilju dogodila se u noći 26. aprila 1986. godine, kada je eksplodirao reaktor bloka broj 4. Glavni uzrok incidenta bile su grube povrede pravila za upravljanje nuklearnom elektranom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri