MAFIJAŠKI BOSOVI I DALJE NA SLOBODI: Pušteni iz zatvora zbog virusa korona, sada predstavljaju opštu opasnost

Milica Ostojić (Rim)

03. 09. 2020. u 14:08

KRAJEM aprila meseca u punom jeku korona virusa u Italiji po odluci sudija za zatvorski nadzor pušteno je na kućno izdržavanje kazne 223 mafijaša zbog opasnosti od zaraze u zatvorima i neadekvatnosti zdravstvenih ustanova u istim.

МАФИЈАШКИ БОСОВИ И ДАЉЕ НА СЛОБОДИ: Пуштени из затвора због вируса корона, сада представљају општу опасност

Foto: Luca Zennaro/ANSA via AP

Među njima je čak 40 najokorelijih bosova, nakon čega je usledila ogromna pobuna u javnosti kao i u nekim političkim krugovima da se ministar pravosuđa Alfonso Bonafede poklonio pred mafijom pa je početkom maja donet urgentno Dekret o preispitivanju magistrature za svaki pojedinačni slučaj.

Rezultat toga Dekreta posle četiri meseca: na kućnom izdržavanju kazne još je 112 mafijaša a vraćeno je u zatvor njih 111. Među "slobodnjacima" se nalaze i oni koji su osuđeni na doživotnu robiju po tzv. Zakonu 41 bis za najokrutnija i najveća mafijaška dela, kao što je Paskvale Zakarija, bos kamorističke organizacije Kazalezi, koji je osuđen 2010. godine na doživotnu robiju kao naručilac ubistava i raznih mafijaških delatnosti kao što su nameštanja javnih konkursa u više regiona.

Tada je pušteno na kućno izdržavanje kazne njih 376, od čega 223 sa definitivnom presudom, sada se javnost kao i porodice žrtava mafijaške ruke pitaju kada će biti vraćeni u zatvor najokoreliji mafijaši kojima je presuda usledila po tzv. Zakonu 41 bis, za mafijaške delatnosti kao što su, pored Zakarije, trojica iz provincije Palermo. I dugačak je spisak takvih koji su i dalje na kućnom izdržavanju kazne.

Zna se da mafijašima kod kuće ide u prilog vreme, iako više ne postoji opasnost od zaraze u zatvorima ništa se ne pomera u ova četiri meseca, jer  Sud za nadzor koji ih je pustio na kućno izdržavanje kazni po odluci Tužilaštva ispituje svaki pojedinačni slučaj, a odluku o puštanju su zasnivali na ustavnom pravu vezanom za zdravlje, sada treba da iznađu rešenje da je opovrgnu.

Po ministru za Pravosuđe to je već značajan rezultat Dekreta o povratku u zatvor iako su na slobodi i dalje najveći bosovi mafija Koza Nostre, Ndrangete, ali se kako kaže "mora poštovati autonomnost sudija", a advokati koje su angažovali bosovi denunciraju "kršenje prava na odbranu kao i ono na odbranu zdravlja". Polemike idu i u pravcu logike zašto ih ne vrate u zatvor a ako neko ima zdravstvenih problema treba ih smestiti u bolnice koje imaju adekvatnu opremljenost za njihove konkretne probleme.

Vreme bosovima tako ide u prilog, žive na slobodi a snage javnog reda imaju ogroman i težak svakodnevni posao održavanja pod kontrolom bosova koji su opasni i po celokupnu zajednicu, ili kontrolu onih koji se nalaze u civilnim bolničkim strukturama na njihovoj teritoriji, a koji zne se ne napuštaju svoju organizaciju kriminalnih radnji i planiranja mafijaških poslova a sa slobode je to mnogo lakše raditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)