ZA ERU POSLE KOVIDA: U Kini uskoro niče novi grad, evo kako će izgledati

Tanjug

08. 09. 2020. u 13:35

JEDNOM arhitektonskom studiju iz Barselone kineske vlasti poverile su projektovanje potpuno novog grada koji će, u doba posle COVID-19, svojim stanovnicima pružati sve pogodnosti za život u slučaju novih pandemija.

ЗА ЕРУ ПОСЛЕ КОВИДА: У Кини ускоро ниче нови град, ево како ће изгледати

Foto: V. Mijatović

Grad, nazvan Sjongan, nalaziće se u blizini Pekinga a, između ostalog, odlikovaće se stambenim blokovima izgrađenim od drveta, malim poljoprivrednim gazdinstvima na krovovima zgrada i korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Kako navodi Rojters, stanovi će imati velike balkone, a u slučaju uvođenja ograničenja kretanja zbog eventualnih pandemija, stanari će imati dovoljno prostora za obavljanje svakodnevnih radnih obaveza od kuće.

Zahvaljujući instaliranim zajedničkim 3D štampačima, neke od resursa potrebnih za život stanovnici ovog grada budućnosti će sami moći da proizvode.

Namera arhitekata je da grad predstavlja novi standard koji će, u eri posle COVID-19, moći da se primenjuje i drugde u svetu, a u njegovoj promociji učestvuje i kineski predsednik Si Đinping.

Glavni arhitekta Vinsente Gvaljar ističe da se predloženim rešenjem stvara novi život u gradskim sredinama koji će biti zasnovan na cirkularnoj bioekonomiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)