NAVALJNI UZBURKAO IST RIVER: U NJujorku na redovnom zasedanju SAVETA bezbednosti UN varničilo između Moskve i Berlina

I. Stanojević

12. 09. 2020. u 08:20

VARNICE između Moskve i Berlina, koje su danima iskrile oko slučaja "Navaljni", juče su se, na redovnom mesečnom zasedanju Saveta bezbednosti UN, pretvorile u neprikriveni sukob. Protiv Rusije, a na stranu Nemačke, stalo je pet zapadnih saveznika.

НАВАЉНИ УЗБУРКАО ИСТ РИВЕР: У Њујорку на редовном заседању САВЕТА безбедности УН варничило између Москве и Берлина

Foto AP

Ambasadori SAD, Belgije, Velike Britanije, Estonije i Francuske izrazili su zabrinutost zbog tvrdnji Berlina da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni žrtva napada hemijskim oružjem iz sovjetske ere.

Na sastanku SB UN tema rasprave bila je upotreba hemijskog oružja u Siriji. Na liniji Moskva - Berlin, žestoka svađa raspirila se oko toga da li je sukob zbog Navaljnog bilateralni problem Rusije i Nemačke ili međunarodno pitanje. Zastupnici drugog stava izneli su kao argument činjenicu da upotreba hemijskog oružja bez izuzetka spada u razloge za internacionalnu zabrinutost.

PESKOV: NE GOVORITE ŠTA DA RADIMO!

- DRUGE zemlje ne bi trebalo da govore Rusiji koje istražne radnje treba da preduzme u vezi sa navodnim trovanjem blogera Alekseja Navaljnog - izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. - U stvari, u toku je istraga u obliku onoga što advokati nazivaju predistražni postupak - rekao je Peskov i dodao da ruske agencije istražuju taj incident.

- I ne volimo kada nam druge države govore koje pravne korake treba da preduzmemo, kada i na osnovu čega - istakao je on.

Rusija odlučno odbacuje optužbe i uporno tvrdi da nema da prizna ništa što je Navaljnog moglo da dovede u smrtnu opasnost. Moskva je zatražila dokaze da je protiv kritičara Kremlja upotrebljen bojni otrov novičok, na šta je ambasador Nemačke saopštio da su nalazi o tome predati Međunarodnoj agenciji za hemijsko oružje.

Ambasador Nemačke pri UN Kristof Hojsgen optužio je Rusiju da pokušava da skrene pažnju sa incidenta i da to nije pitanje koje se tiče Nemačke i Rusije, već "pitanje međunarodne zabrinutosti" u vezi sa upotrebom hemijskog oružja. Ruski ambasador Vasilj Nebenzija je istakao da je ovo pitanje odnosa između Nemačke i Rusije, ali ne i međunarodno pitanje.

On je napomenuo da će, ukoliko Berlin ne pruži na uvid podatke o slučaju u vezi sa Navaljnim, Moskva smatrati da Nemačkoj ne odgovara da se utvrdi istina u istrazi.

- Takav potez smatraće se provokacijom protiv Rusije, koja će definitivno narušiti rusko-nemačke odnose i međunarodne odnose u celini - zaključio je Nebenzija.

Ambasador Velike Britanije Džonatan Alen podsetio je da je sličan nervni otrov upotrebljen na jugu Engleske, 2018. godine, protiv ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke. On je istakao da Britanija podržava otkrića Berlina o trovanju Navaljnog. London je apelovao na Rusiju da sprovede sveobuhvatnu i transparentnu istragu i da podrži Konvenciju o hemijskom oružju.

Pridružio mu se i zamenik američkog ambasadora pri UN Norman Šale, koji je takođe osudio trovanje Navaljnog i pozvao Rusiju da odgovorne izvede pred lice pravde.

- Upravo je Rusija najviše zainteresovana da otkrije šta se dogodilo Navaljnom. Moskva želi da Nemačka što pre podeli dokaze do kojih je došla, budući da su ruski doktori, koji su Navaljnom spasli život, nisu otkrili prisustvo otrova - zaključio je ruski ambasador pri UN Vasilj Nebenzija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)