NAVODNA ISKLJUČENJA INTERNETA u Belorusiji osudilo 29 zemalja

Tanjug

18. 09. 2020. u 07:16

SJEDINjENE Američke Države, Nemačka i još 27 zemalja osudile su, u danas objavljenom zajedničkom saopštenju, navodna isključenja interneta koje je sprovela beloruska vlada nakon predsedničkih izbora u toj zemlji.

НАВОДНА ИСКЉУЧЕЊА ИНТЕРНЕТА у Белорусији осудило 29 земаља

Foto: "Novosti"

"Isključenja i blokiranje ili filtriranje usluga neopravdano organičavanju prava na mirno okupljanje i slobodu udruživanja i izražavanja, naročito kada im nedostaje proceduralna pravičnost i transparentnost", navodi se u saopštenju Stejt departmenta, a prenosi Rojters.

Ranije danas Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Belorusiji, u kojoj se navodi da je takozvani opozicioni Koordinacioni savet "privremeni predstavnik naroda" u toj zemlji, a institucije EU pozivaju da mu pomognu.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora, na kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu sa osvojenih 80.1 odsto glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska, koja je zvanično osvojila 10,12 odsto glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)