RASPODELA MIGRANATA - TO NEĆE TAKO IĆI: Kurc predložio kako Evropa da se bori sa azilantima

Novosti online

23. 09. 2020. u 08:05

- Raspodela azilanata u Evropi neće ići - rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc uoči predstavljanja velikog projekta reforme sistema azila Evropske komisije.

РАСПОДЕЛА МИГРАНАТА - ТО НЕЋЕ ТАКО ИЋИ: Курц предложио како Европа да се бори са азилантима

Azilanti na "ničijoj zemlji" / Foto SRNA

- Mi mislimo da raspodela u Evropi nije uspela i da je mnoge države odbijaju - rekao je šef austrijske vlade, misleći na zemlje srednje Evrope koje odbijaju da prihvate migrante koji su stigli u Grčku ili Italiju.

- To neće tako ići, nego boljom zaštitom spoljnih granica, zajedničkom borbom protiv krijumčara i slanjem pomoći - dodao je Kurc.

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Lejen, predložila je ukidanje Dablinskog sporazuma, osporavanog temelja politike azila Evropske unije. Po toj uredbi, zahteve za azilom obrađuje prva zemlja Unije u koju je migrant došao.

- Ako pojačamo svoje napore (na evropskom nivou), očekujemo da će i države članice pojačati svoje napore - rekla je.

Što se tiče ekonomije, Austrija se usprotivila planu oporavka koji su letos predložile Francuska i Nemačka. S Holandijom je preuzela čelo koalicije takozvanih "štedljivih" zemalja koje je francuski predsednik Emanuel Makron opisao kao sebične.

- Ne radi se o tome da budemo protiv bilo koga, ali Evropska unija je više od Nemačke i Francuske, i to je dobra stvar - rekao je Sebastijan Kurc.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...