NE DOLIVAJTE ULjE NA VATRU: Kremlj upozorio Tursku, stigao odgovor da li će Rusija intervenisati u Jermeniji

Novosti online

29. 09. 2020. u 13:35

НЕ ДОЛИВАЈТЕ УЉЕ НА ВАТРУ: Кремљ упозорио Турску, стигао одговор да ли ће Русија интервенисати у Јерменији

Foto: Depositphotos

SVE izjave o vojnoj podršci Jermeniji ili Azerbejdžanu dolivaju ulje na vatru u sukobu između ovih zemalja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Kremlj, pre svega, polazi od potrebe za što skorijim prekidom vatre i borbenih dejstava. Sve izjave o bilo kakvoj vojnoj podršci ili vojnim aktivnostima nedvosmisleno dolivaju ulje na vatru. Mi smo kategorički protiv toga i ne slažemo se sa takvom postavkom problema - odgovorio Peskov na pitanje da li Kremlj razmatra mogućnost vojne podrške Jermeniji, na primer, preko ODKB-a.

Peskov je dodao i da je Rusija u stalnom kontaktu sa Azerbejdžanom, Jermenijom i Turskom u vezi sa situacijom u Nagorno-Karabahu.

- Prikupljamo sve informacije o onome šta se dešava na liniji dodira. Pažljivo pratimo sve novosti, analiziramo situaciju i koristimo to znanje za formiranje našeg budućeg stava, određivanja daljih koraka zajedno sa našim partnerima u grupi OEBS-a - objasnio je Peskov novinarima.

Rusija poziva partnerske zemlje, uključujući Tursku, da pomognu da se sukob između Jermenije i Azerbejdžana vrati u političko-diplomatske tokove, dodao je Peskov.

- Pozivamo sve zemlje, posebno naše partnere kao što je Turska, da učine sve kako bi ubedili suprotstavljene strane da prekinu vatru i vrate se na mirno rešenje ovog dugotrajnog sukoba političkim i diplomatskim sredstvima - istakao je Peskov. 

U utorak je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio da je Turska spremna da podrži Azerbejdžan i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)