RAT NA KAVKAZU: Jermeni izbacili 4.700 Azera iz stroja, pomoć iz Turske putuje preko Gruzije (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

03. 10. 2020. u 08:06 >> 16:24

DEŠAVANjA u Nagorno-Karabahu pratite iz minuta u minut.

РАТ НА КАВКАЗУ: Јермени избацили 4.700 Азера из строја, помоћ из Турске путује преко Грузије (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug-AP

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Grafika VN

22:35 - Peskov o ulasku ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabah

Mirovnjaci bi mogli da uđu u zonu konflikta u Nagorno-Karabahu samo ako se sa tim slože obe strane u sukobu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za portal RBK.

- Mirovnjaci mogu da uđu samo ako se slože obe strane - rekao je Peskov.

22:48 - Fabrika tašni sada šije vreće za spavanje

Do pre nekoliko dana jedna fabrika za proizvodnju ženskih tašni radila je u uobičajenom režimu. Eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu stavila radnice pred novi izazov – prekvalifikovati se preko noći. U tome su uspele i sada šiju vreće za spavanje za vojnike na frontu.

Više o tome pročitajte klikom OVDE

20:47 - Alijev: Zauzeli smo sedam sela u Karabahu

Predsednik Azerbejdžana izjavio je da je vojska zauzela sedam sela na liniji fronta u Karabahu

19:50 - Jermeni objavili podatke o gubicima Azerbejdžana

Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisijan rekao je da je Azerbejdžan od početka borbi u Karabahu izgubio 113 dronova i 250 oklopnih vozila.

- Za 24 časa Azeri su izgubili 10 bespilotnih letelica, tri aviona, tri višecevna raketna bacača, jedan helikopter. Ukupno, 113 bespilotnih letelica i 250 oklopnih vozila neprijatelja uništeno je od početka neprijateljstava - rekao je Ovanisijan na brifingu.

Prema njegovim rečima, gubici Azerbejdžana u ljudstvu tokom dana iznosili su 440-450 ljudi.

19:45 - Turci šalju pomoć Azerima preko Gruzije?

Vojni bloger Gleb Bazov objavio je snimak na kom se navodno vidi transport oružja iz Turske u Jermeniju preko teritorije Gruzije. 

Konvoj je navodno pod pratnjom gruzijske policije, što predstavlja grubo kršenje neutralnosti Tbilisija. Na jednom kontejneru piše Bajraktar, pa je pretpostavka da su u kamionima rasklopljeni dronovi.

19:35 - Turski novinari na udaru jermenske artiljerijske vatre

Turski novinari koji izveštavaju o sukobima u Nagorno-Karabahu našli su se na udaru artiljerijske vatre sa strane Jermenije, prenosi agencija Anadolija.

To se, kako navode, dogodilo u Terterskoj oblasti a među novinarima su bili izveštači Anadolije, TV TRT i agencije IHA, koji su prošli bez povreda.

19:09 - Jermenski obaveštajci presreli razgovore između Turaka i Azera

Jermenska obaveštajna služba presrela je navodne razgovore između turskih i azerbejdžanskih oficira, u kojima se navodno pominju džihadisti iz Sirije koji su stigli kao pomoć Bakuu.

18:54 - Alijev: Madagiz je naš, Karabah je Azerbejdžan

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da su oružane snage njegove zemlje zauzele selo Madagiz na liniji razdvajanja u Nagorno-Karabahu.

- Azerbejdžanska vojska je danas postavila azerbejdžansku zastavu u Madagizu. Madagiz je naš, Karabah – to je Azerbejdžan - napisao je on na Tviteru.

18:45 - Stepanakert: Sirene za vazdušnu opasnost

U prestonici nepriznate Republike Nagorno-Karabah oglasila se sirena za vazdušnu opasnost.

Kao i prethodnih dana u gradu je potpuni mrak, jer građani isključuju svetlo kako bi omeli protivnika pri ciljanju.

Prema navodima očevidaca, nedaleko od grada čulo se nekoliko eksplozija.

18:30 - Azerbejdžanci upotrebili izraelske balističke rakete

Na društvenim mrežama se pojavio snimak napada, a mnogi sugerišu da je vojska Azerbejdžana upotrebila balistički projektil izraelske proizvodnje "LORA" sa ciljem da uništi most između Jermenije i Nagorno-Karabaha.

Ako je snimak autentičan, to bi bila prva upotreba ovog oružja u borbi bilo gde u svetu i predstavljalo bi značajnu eskalaciju u sukobu dveju zemalja oko osporavanog regiona, piše Drajv.

Snimak rakete koja je navodno pogodila most u blizini jermenskog pograničnog sela Asagi Sus prvi put se pojavio na društvenim mrežama 2. oktobra 2020. 

Više o raketi "LORA" pročitajte klikom OVDE

17:52 - Pašinjan: 150 turskih oficira komanduje u Azerbejdžanu

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan tvrdi da pored azerbejdžanske vojske u napadima u Nagorno-Karabahu učestvuju i plaćenici iz Sirije i teroristi, kao i specijalne jedinice turske vojske.

- Imamo informaciju da je 150 visokih turskih vojnih oficira u različitim azerbejdžanskim komandnim centrima i kontrolišu vojne operacije - rekao je on u obraćanju naciji, prenosi Armenpres.

Celo obraćanje jermenskog premijera pročitajte klikom OVDE

17:28 - Azerbejdžanci objavili novi snimak napada dronovima

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je nove snimke iz Nagorno-Karabaha na kojima se vidi kako snage te zemlje uništavaju jermensku vojnu tehniku.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.



15:08 Jerevan: Uništili smo na desetine azerbejdžanskih oklopnih vozila

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da je izvršen napad na jedinicu oružanih snaga Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu.

Tom prilikom je, kako je rekao, uništeno na desetine oklopnih vozila.


14:52 Karabah: Poginuo još 51 vojnik

Armija odbrane Nagorno-Karabaha je tokom prethodnog dana izgubila 51 vojnika koji su ubijeni u sukobu, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane nepriznatog Nagorno-Karabaha.


14:40 Posledice granatiranja glavnog grada Karabaha
 

Meštani Stepanakerta, uglavnom žene i deca, odlaze iz glavnog grada nepriznate republike u Jermeniju nakon nekoliko artiljerijskih napada na grad.

Oni se okupljaju u centru grada. Među izbeglicama je mnogo invalida i starijih ljudi. Oni govore da se boje i da je bolje da idu iz grada, pošto su u gradu ostali samo muškarci.

14:13 Alijev: Pregovori o Karabahu ne mogu biti jednostrani

14:12 Azerbejdžanci na granici posmatraju uništavanje položaja njihove armije

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji prikazuje Azerjbejdžance koji posmatrjau uništavanje položaja njihove vojske.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

13:55 Objavljen snimak povlačenja azerbejdžanskih snaga

Vojska samoproglašene jermenske oblasti Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu objavila je snimak na kojem se vidi uništenje azerbejdžanskog teškog naoružanja i povlačenje snaga te zemlje, prenosi Armenpres.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

13:24 Nagorno-Karabah traži priznanje međunarodne zajednice

12:31 Jermenske snage krenule u kontraofanzivu

Jermenske snage pokrenule su kontraofanzivu na jednom delu fronta u Nagorno-Karabahu, saopštila je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan.

„Armija odbrane Karabaha uspela je da obuzda veliku ofanzivu koju je započeo neprijatelj. U jednom od pravaca naše snage su krenule u kontraofanzivu. Na ostalim stranama vode se uporne borbe“, napisala je ona.

12:02 Sirijski plaćenik moli za pomoć dok oko njega padaju granate

Društvenim mrežama kruži video snimak kako navodno sirijski plaćenik koji se bori na strani Azerbejdžana u regionu Nagorno-Karabah moli za pomoć.

Naime, na snimku se vidi muškarac obučen u maskirnu uniformu azerbejdžanske vojske i na arapskom "moli Boga da mu pomogne" i dodao da ih je "izmasakrirala" paljba teške artiljerije.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

11:56 Kasetne bombe ispaljene na Nagorno-Karabah

Azerbejdžan koristi kasetne bombe za granatiranje Karabaha, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan na svojoj Fejsbuk stranici.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

11:35 Jermenske snage zaustavljaju ofanzivu neprijatelja

Armija odbrane Nagorno-Karabaha izvodi nove napade na azerbejdžanske snage u zoni sukoba.

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je video sa fronta u Karabahu.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

11:33 Jermenija: Turska granata ispaljena u pravcu Vardenisa

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan objavio je fotografiju turske granate ispaljene na oblast Vardenis u Jermeniji.  

Granata je ispaljena prema selu Kut Vardeniskog regiona.

10:53 Jerevan: Vojne operacije će dovesti do ekološke katastrofe

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da vojne operacije Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu mogu dovesti do ekološke katastrofe.

„Oružane snage Azerbejdžana su prešle na napade pomoću raketa dugog dometa kojima gađaju civilnu infrastrukturu, čije uništavanje može dovesti do ekološke katastrofe“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

10:00 Eksplozije u glavnom gradu Karabaha, ima ranjenih

U centru glavnog grada Karabaha, Stepanakertu, čuju se eksplozije, javlja dopisnik Sputnjika.

Sudeći po zvucima, eksplozije se čuju sa periferije grada ili iz predgrađa.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

09:21 Novi demanti Azerbejdžana: Nije oboren nijedan avion

Načelnik pres-službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana, pukovnik Vagif Dargjahli, izjavio je da tokom borbi na liniji dodira u Karabahu nije oboren nijedan borbeni avion azerbejdžanskog vazduhoplovstva.

- Danas je jermenska strana ponovo širila dezinformacije o navodno oborenim avionima i bespilotnim letelicama azerbejdžanskog vazduhoplovstva. Još jednom ponavljamo da nije oboren nijedan borbeni avion ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana. Naprotiv, azerbejdžanske udarne bespilotne letelice nastavljaju da uništavaju vojnu tehniku jermenskih oružanih snaga. Snimci borbenih dejstava naših dronova redovno se predstavljaju javnosti. Širenjem lažnih informacija o gubicima Azerbejdžana predstavnici Ministarstva odbrane Jermenije pokušavaju da popune informacionu prazninu o borbenim dejstvima - rekao je Dargjahli za Sputnjik.

09:15 Alijev: Baku ne može da čeka još 30 godina

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da sukob u Karabahu mora biti rešen sada, jer Baku ne može da čeka još 30 godina.

- Nemamo vremena da čekamo još 30 godina. Sukob se mora rešiti sada - rekao je Alijev u intervjuu za televiziju "Al Džazira".

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

09:04 Jermenski Centar za informisanje objavio je snimke posledica granatiranja glavnog grada Karabaha, Stepanakerta

08:15 Azerbejdžanske snage uništile jermenske vojnike i tehniku

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su oružane snage ove zemlje zauzele nova uporišta na kontakt liniji u Karabahu, a da je jermenska strana pretrpela velike gubitke.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

07:46 Jerevan: Uništena tri azerbejdžanska vojna aviona

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da je u Karabahu oboren avion azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva.

„Na južnom pravcu linije dodira u 8.25 (6.25 po srednjoevropskom vremenu) uništen je neprijateljski avion“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Kasnije je predstavnik Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan saopštio da su uništena još dva aviona.

„Još dva aviona uništena pre 10 minuta, teške borbe se nastavljaju“, napisao je Ovanisjan.

07:40 Arutjunjan krenuo na liniju frota

Sa svoje strane, predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan rekao je da se zajedno sa jedinicama specijalnih snaga uputio na prvu liniju fronta.

- Duž čitave linije dodira vode se teške borbe različitog intenziteta. Gradovi, među kojima i glavni grad Stepanakert, izloženi su artiljerijskom granatiranju. Nacija i domovina je pod pretnjom... Shodno tome, zajedno sa jedinicama za specijalne namene, krećem prema prvoj liniji kako bih učestvovao u borbi, jer ću na prvoj liniji biti korisniji nego u pozadini - napisao je Arutjunjan na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana ranije je saopštilo da su oružane snage ove zemlje zauzele nova uporišta na kontakt liniji u Karabahu.

- Trupe azerbejdžanske vojske, uspešno napredujući u naznačenim pravcima, zauzele su nova uporišta i očistile teritoriju od neprijatelja. Tokom borbenih dejstava uništena je značajna količina ljudstva, vojne i druge tehnike, kao i neprijateljskog naoružanja - navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

07:30 Azerebejdžanska vojska prebacila nove snage u Nagorno Karaba

Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prebacila u Nagorno-Karabah nove snage.

„Noćas su vođene žestoke borbe“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

Portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan precizirala je da su se borbe vodile u severnom i južnom pravcu kontakt linije.

- Neprijatelj je koncentrisao velike snage na ova krila i prešao u ofanzivu. Jermenske jedinice zaustavljaju napredovanje neprijatelja, nanoseći mu velike gubitke“, saopštila je Stepanjanova na Fejsbuku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili