ZAŠTO JE AMERIČKO ORUŽJE U BUGARSKOJ? Sumnje u namere Pentagona o zaštiti, usmeravaju rakete ka Rusiji

Novosti online

09. 10. 2020. u 19:36

BUGARSKA ima razloga za sumnju da Amerika želi da neprekidno razvija svoju borbenu gotovost, ne zbog poboljšanja odbrambenih sposobnosti Bugarske, nego kako bi je iskoristila u mogućem sukobu sa Rusijom, piše novinar lista „Duma“ Jurij Mihalkov, komentarišući potpisivanje mape puta o vojnoj saradnji Bugarske i SAD.

ЗАШТО ЈЕ АМЕРИЧКО ОРУЖЈЕ У БУГАРСКОЈ? Сумње у намере Пентагона о заштити, усмеравају ракете ка Русији

Foto: EPA

- Imamo razloga da sumnjamo da je poboljšanje operativne kompatibilnosti usmereno ne toliko na zaštitu naše zemlje, koliko na to da se ona iskoristi u konfrontaciji Sjedinjenih Američkih Država protiv Rusije. Da treba da ulažemo u vojsku kako bi nas uvukli u konflikt sa Rusijom ili budući rat sa Rusijom. Da je potrebna moćnija armija, ali ne za nacionalnu odbranu, nego za tuđe sukobe i ratove. Na primer, na Crnom moru, ali samo tako da Rusija ne preti ni Bugarskoj, ni NATO, ni SAD - piše novinar.

Prema mišljenju Mihalkova, Bugarska ne bi trebalo da ponavlja greške iz prošlosti kada je istupila protiv Rusije u oba svetska rata i preživela nacionalne katastrofe, izgubivši deo svojih teritorija.

- Dve od tri nacionalne katastrofe dogodile su se kada smo nasrtali na našeg oslobodioca. Ali, evo i treći put smo na strani neprijatelja Rusije. I ponovo nas je snašla nacionalna katastrofa – za sad nam ne nestaju teritorije, ali postepeno nestaje stanovništvo - ukazao je Mihalkov.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov ove sedmice se nalazi u zvaničnoj poseti SAD, gde se sastao sa svojim američkim kolegom. Oni su potpisali mapu puta o saradnji i dogovorili su mogućnost plaćanja na rate prilikom kupovine američkog oružja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!