ALIJEV SPREMAN NA PREGOVORE: Odmah ćemo razgovarati sa Jermenijom, ali pod jednim uslovom

Novosti online

11. 10. 2020. u 12:04

BAKU je spreman da momentalno započne pregovore sa Jerevanom o Nagorno-Karabahu, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i istakao da izjava o rezultatima trilateralnih pregovora u Moskvi između ministara inostranih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana predviđa povlačenje jermenskih snaga iz Karabaha.

АЛИЈЕВ СПРЕМАН НА ПРЕГОВОРЕ: Одмах ћемо разговарати са Јерменијом, али под једним условом

Foto: Azerbaijani Presidential Press Office via AP

- Spremni smo da počnemo sutra, stoga sve zavisi od delovanja Minske grupe OEBS i njihovog rasporeda rada. Naša strana je spremna da započne pregovore odmah - rekao je Alijev u intervjuu za RBK.

S tim u vezi, on je rekao da „ukoliko jermenska strana bude privržena režimu prekida vatre, tada će, kao što sam juče rekao, započeti faza političkog regulisanja i završiće se faza prinuđivanja na pregovore“.

- U okviru konsultacija, koje se se odvijale juče i večeras u Moskvi, nismo išli na to od Jermenije zahtevamo potpunu kapitulaciju za pregovaračkim stolom. Shvatamo da je režim jermenskog premijera Nikola Pašinjana ranjiv. Zato nismo insistirali na određenim datumima u okviru usaglašene izjave. Ali ona svakako predviđa povlačenje jermenskih okupacionih snaga sa naše teritorije - rekao je predsednik.

Istovremeno, Alijev je pozitivno ocenio rezultate pregovora Azerbejdžana i Jermenije u Moskvi o nagorno-karabaškom sukobu.

- U celini pozitivno ocenjujem rezultate pregovora, jer se u izjavi, koja je data o ishodima pregovora, govori da se iz humanitarnih razloga proglašava režim prekida vatre, kao i da počinju suštinski pregovori između Jermenije i Azerbejdžana, što je bilo od principijalne važnosti i što je bio stav Azerbejdžana. Takođe je potvrđena nepromenljivost formata pregovora - rekao je Alijev, govoreći o ishodu sastanka šefova diplomatije Azerbejdžana, Jermenije Zograba Mnacakanjana i Džejhuna Bajramova u Moskvi, uz učešće ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

Azerbejdžanski lider je dodao da ne isključuje mogućnost pregovora sa premijerom Jermenije, ali da za to moraju da se stvore određeni uslovi, kao i da bi u ovoj fazi takav sastanak bio neproduktivan.

- Stoga ne isključujem takvu mogućnost, ali za to su potrebni određeni uslovi. U ovoj fazi ne smatram to produktivnim, već naprotiv. Jermensko rukovodstvo bi trebalo konačno da shvati da je sa Azerbejdžanom nemoguće govoriti jezikom ultimatuma, uvreda i ucena - rekao je Alijev.

Uloga Rusije u rešavanju sukoba

On se osvrnuo i na ulogu Rusije u konfliktu, rekavši da ta zemlja ima više mogućnosti da utiče na rešavanje sukoba u Nagorno-Karabahu nego bilo koja druga zemlja.

- Rusija, kao naš sused i zemlja koja ima zajedničku istoriju i sa Azerbejdžanom i sa Jermenijom, naravno, igra posebnu ulogu. Ona se zasniva i na istoriji i na saradnji naših naroda, kao i na težini i ulozi Rusije u svetu i, svakako, u našem regionu - rekao je on.

Podsetimo, ministri spoljnih poslova sastali su se u petak u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Pregovori su se održavali iza zatvorenih vrata. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset časova, bili su najduži u poslednjih 20 godina.

Pregovori su završeni usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Međutim, već 10. septembra strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje prekida vatre.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove