ZAHAROVA OTKRILA: Evo šta se dešavalo iza kulisa tokom 11 sati pregovora o Karabahu u Moskvi - značajnu ulogu imao Putin lično!

Novosti onlajn

12. 10. 2020. u 16:05

PORTPAROLKA Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova detaljno je ispričala na televiziji „Rusija 1“ o toku pregovora o rešavanju sukoba u Nagorno-Karabahu.

ЗАХАРОВА ОТКРИЛА: Ево шта се дешавало иза кулиса током 11 сати преговора о Карабаху у Москви - значајну улогу имао Путин лично!

Arhiva Novosti

Prema njenim rečima, pregovori su trajali gotovo 11 sati i završeni oko dva ujutru. Pri tome, u početku su oni trebalo da budu konsultacije, ali je tokom procesa uspelo da se izradi dokument koji je postao polazna tačka u rešavanju sukoba.

Učesnici sastanka napravili su nekoliko pauza kako bi delegacije mogle da pozovu Baku i Jerevan.

- Kada je prošlo 2 sata, u sali se začuo radosni uzvik Sergeja Viktoroviča (Lavrova). Još jednom je pitao strane da li je sve dogovoreno i tek nakon toga otišao kod novinara - rekla je Zaharova.

Dodala je da je tokom ovih konsultacija na novi način spoznala šefa ruske diplomatije.

- Imam utisak da je u ovu rundu uložio sve svoje snage, sav svoj intelekt, sve svoje pregovaračke sposobnosti i ljudske osobine - objasnila je Zaharova.

Ona je naglasila da je značajnu ulogu u ovom procesu imao Vladimir Putin lično.

- Kada predsednik Rusije utire put kojim treba da prođete, to daje takvu snagu da je nemoguće skrenuti sa ovog puta - rekla je ona.

Prema njenim rečima, brojni telefonski pregovori šefa države i predsednika Jermenije i Azerbejdžana postavili su temelj za rešavanje sukoba.

- Ovo je osvetilo ovaj put - našalila se Zaharova.

Podsetimo, sastanak je održan u petak u „zatvorenom formatu“. Baku i Jerevan su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra. Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu biće posebno dogovoreni. Strane su potvrdile nepromenljivost formata pregovaračkog procesa. Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmenu zarobljenika i tela ubijenih.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)