ZAPANJUJUĆI SNIMCI EKOLOŠKE KATASTROFE: Na Kamčatki je morski svet nestao, ne zna se šta ubija životinje (FOTO/VIDEO)

Novosti online

13. 10. 2020. u 21:10

U RUSIJI je došlo do ekološke katastrofe epskih razmera. Poluostrvo Kamčatka, dugo 1.250 kilometara i smešteno na ruskom Dalekom istoku, našlo se na naslovnicama brojnih naučnih listova zbog izumiranja morskog sveta iz zasad još zvanično neutvrđenih razloga.

ЗАПАЊУЈУЋИ СНИМЦИ ЕКОЛОШКЕ КАТАСТРОФЕ: На Камчатки је морски свет нестао, не зна се шта убија животиње (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter/@dolcevendettax

Kamčatka je dobila nadimak "zemlja vatre i leda" zahvaljujući hladnoj klimi i aktivnim vulkanima. Na granici Tihog okeana i Ohotskog mora, Kamčatka je dom jedinstvenog ekosistema koji uključuje najbrojne zalihe tihookeanskog lososa. Vodene divlje životinje su suštinski deo biodiverziteta poluostrva i njegove ekonomije.

Međutim, ranije ovog meseca stanovnici Kamčatke koji posećuju plaže počeli su da se žale na svoje zdravstveno stanje. Ljudi koji su bili u vodi, posebno surferi, primetili su kasnije da pate od groznice, povraćanja, opekotina rožnjače i osipa.

Nekoliko dana kasnije društvene mreže bile su preplavljene fotografijama i snimcima mrtvog životinjskog sveta na plažama poluostrva, a novi snimci se pojavljuju sve više i prikazuju celu katastrofu. Morski svet je gotovo potpuno nestao.

Iako zvanično nije utvrđen uzork, na nekim snimcima iz vazduha uočava se mogućnost toksičnog curenja u vode oko istočne obale Kamčatke. Ipak, kao uzrok se sve češće navodi i rast smrtonosnih algi.

Naučnici navode da je smrtonosno cvetanje algi sve češće i sve toksičnije širom sveta kao rezultat klimatskih promena. Na Floridi je procvat algi prošle godine usmrtio 598 morskih kornjača, 127 delfina i preko 100 lamantina.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere