SAD PODIGLE OPTUŽNICE: Protiv šest Rusa zbog sajber napada, napravili štetu od milijardu dolara

Tanjug/Agencije

19. 10. 2020. u 20:27 >> 21:29

AMERIČKO Ministarstvo pravde podiglo je optužnice protiv šest ruskih vojnih zvaničnika zbog sumnje da su sajber napadima nameravali da ugroze izbore u Francuskoj 2017, Zimske olimpijske igre i američku privredu.

САД ПОДИГЛЕ ОПТУЖНИЦЕ: Против шест Руса због сајбер напада, направили штету од милијарду долара

Depositphotos

Šest ruskih vojnih oficira optuženi su da su hakovali softver koristeći opasan malver i tako uticali da se na hiljade kompjutera isključi, čime su napravili štetu od skoro milijardu dolara, saopštilo je ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država.

Svih šest optuženih su pripadnici ruske vojne agencije GRU, a prema navodim optužnice, sumnjiče se i za mešanje u unutrašnju politiku Ukrajine, javlja AP.

Rojters navodi da su britanski zvaničnici rekli da su u pitanju agenti Jedinice 74455 vojne agencije GRU i da su se bavili kreiranjem lažnih Internet sajtova i onlajn naloga u cilju daljeg hakovanja.

Britanski zvaničnici su najoštrije osudili akcije ruskih agenata, ali nisu precizirali da li su ruski agenti bili uspešni u sajber napadima koje su izvodili, dodaje Rojters.

"Akcije GRU protiv Olimpijskih i Paraolimpijskih igara su cinične i nepromišljene. Najoštrije ih osuđujemo", izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

On je dodao da je objava o podizanju optižnice protiv ruskih agenata usledila u koordinisanoj akciji sa međunarodnim saveznicima, "kako bi se skrenula pažnja i kako bi se odbranili od ruskih akcija u sajber prostoru''.

Rojters navodi da se ruski agenti sumnjiče da su planirali napade na predstojeće Zimske olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju.

Asošijejtred pres javlja da se u optužnici na 50 strana pominju sajber napadi ruskih agenata i na Zimske olipmijske igre u Južnoj Koreji 2018. kada je ruskim sportistima zabranjeno učešće zbog navodnog dopingovanja.

U optužnici se navodi da su ruski sajber napadi imali za cilj "promociju ruskih geopoloitičkih interesa", dodaje AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati