HOĆE IZ SVEMIRA DA NADGLEDA PLANETU: Šta se krije iza nedavne odluke NATO da u Nemačkoj otvori novi centar

Ivana Stanojević

25. 10. 2020. u 11:00

NI Zemljina orbita neće više biti slobodan prostor! Do kosmosa "pružena ruka" Severnoatlantske alijanse otvorila je poligon za potencijalne ratove u svemiru, a nadgledanje, odnosno, špijuniranje, počinje odmah!

ХОЋЕ ИЗ СВЕМИРА ДА НАДГЛЕДА ПЛАНЕТУ: Шта се крије иза недавне одлуке НАТО да у Немачкој отвори нови центар

Ilustracija / Foto Depositphotos

Ministri odbrane članica NATO, saglasili su se, na dvodnevnom sastanku krajem minule radne nedelje, da se u vojnoj bazi "Ramštajn", na jugozapadu Nemačke, uz granicu sa Francuskom, ustanovi svemirski centar. Njegov glavni zadatak biće logistička podrška NATO trupama.

Uloga satelita u sukobima današnjice od ključnog je značaja, jer bi bez njih bespilotne letelice bile beskorisne, a komunikacija i raspoređivanje vojnih jedinica u vazduhu, na moru i na tlu, nemogući. "Ramštajn", zato, postaje "tačka preseka" svih informacija o onome šta se zbiva u orbiti, a vremenom će prerasti u komandni centar iz kog će se "koordinirati mere za zaštitu".

To praktično znači da će, na osnovu dobijenih podataka, NATO preduzimati vojne akcije! Najavljuju se i ostali planovi Alijanse koji idu u istom pravcu, kao recimo, formiranje svojevrsnog instituta koji bi predlagao Komandi šta se može i mora uraditi u Zemljinoj orbiti. Taj Institut bi mogao da bude smešten isto u Nemačkoj, u Kalkaru u saveznoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, a druga geografska opcija je francuski Tuluz.

Kako je, posle postignutog Sporazuma, u obraćanju zemljama članicama rekao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, "NATO je odlučan da zadrži oštricu u svim domenima. Kopno, more, vazduh, sajber i svemir". Donet je i "sveobuhvatni paket odgovora na političke i vojne mere".

SPORNI NAPADI

IZ vazduhoplovne baze "Ramštajn" kod Kajzerslauterna, koja se prostire na 14.000 kvadrata, izvode se sporni napadi američkim bespilotnim letelicama na ciljeve u Africi, na Bliskom istoku i širom sveta. Tu je relejska satelitska stanica iz koje se upravlja letelicama. Takav način vođenja rata, sporan je prema međunarodnom pravu, pa je Upravni sud u Minsteru, kritikovao Berlin što žmuri pred tom činjenicom, a i doneo presudu kojom crno na belo potvrđuje da aktivnosti nisu regularne.

Baza je sedište združene vazduhoplovne komande NATO, glavni punkt američke avijacije za Evropu i Afriku. U i oko nje živi 50.000 Amerikanaca, od toga 8.000 vojnika. Gradić za sebe, Amerika u malom za potrebe rata nije eksteritorijalna, pa bi Amerikanci morali da se pridržavaju nemačkih zakona, što nije slučaj.

- NATO će pomoći u koordinaciji savezničkih svemirskih aktivnosti, podržati svoje misije i operacije iz svemira i zaštititi svemirske sisteme svojih članica deljenjem informacija o potencijalnim pretnjama - precizirao je Stoltenberg. - Razmotrili smo ruski arsenal nuklearno sposobnih projektila. Izazov je ozbiljan i raste po obimu i složenosti. Saveznici, zato, kupuju nove sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane, uključujući baterije Patriot i SAMP/T. Ulažu u nove platforme, borbene avione pete generacije i drže nuklearno odvraćanje efikasnim.

Istovremeno, NATO saveznici "ostaju u potpunosti posvećeni kontroli naoružanja i razoružanju i pridaju veliku važnost produženju novog sporazuma START, koji ističe početkom sledeće godine", tvrdi se u izveštaju sa sastanka koji bi mogao da bude prelomni momenat budućim odnosima snaga na planeti.

- Nastavljamo da se prilagođavamo u svim sferama, pa i u, svake godine sve zagušenijem, svemiru - kaže Stoltenberg. - Neke države, pre svih Rusija i Kina, razvijaju sisteme koji bi mogli da onesposobe ili obore satelite u orbiti. A NATO mora da ima odgovor na to. Svemir je presudan za našu sposobnost navigacije i komunikacije, otkrivanje lansiranih projektila, pa su brze, a efikasne i sigurne satelitske veze vitalne za naše trupe. Naš cilj nije militarizacija svemira, već podizanje svesti u okviru NATO o izazovima u svemiru i zajedničkoj sposobnosti da se nosimo s njima.

Ilustracija

Ideja za osnivanje svemirskog centra rodila se onog trenutka kad je NATO postao svestan da je nebranjen jedan od najvažnijih elemenata mogućeg vojnog sukoba. Odbrana satelita postaje novi zadatak za vojnu bazu "Ramštajn", a odatle će se ubuduće pratiti situacija u svemiru, odnosno u Zemljinoj orbiti. Radi se pre svega o osmatranju onoga što se zbiva, ali i o koordinaciji mera u nekim vanrednim okolnostima, prenosi nemačka novinska agencija DPA. Ratovi i vojni sukobi se menjaju, a sateliti postaju sve važniji.

ČINjENICE

* OKO Zemlje kruži oko 2.400 satelita, a više od polovine kontrolišu članice NATO.

* SISTEM satelitskih komunikacija omogućava mnogo toga što se odvija na Zemlji, od usluga mobilne telefonije, do vremenske prognoze.

* TRENUTNO se približno polovina NATO komunikacija realizuje posredstvom satelita.

* SVEMIR je zato od sada peti domen operacija koji će saveznici braniti, pored sajber i vazdušnog prostora, kopna i mora.

- Trgovina, vremenska prognoza, mobilni telefoni i bankarski poslovi, sve zavisi od satelita. Svemir je od ključne važnosti i za NATO zbog mogućnosti navigacije, prikupljanja informacija, komunikacije i detekcije lansiranja raketa bilo gde u svetu - tvrde u Alijansi. - Veoma je važno da dobro znamo šta se dešava u svemiru, da imamo pouzdane informacije iz svemira.

Koliko god da su generali Alijanse oduševljeni novim mogućnostima koje pruža tehnologija, sve su zabrinutiji zbog mogućnosti da njihovi sateliti prestanu da funkcionišu i ostave NATO jedinice gluve i slepe, potpuno, kako kažu, "izložene protivniku".

Eksperti ukazuju na činjenicu da u ovim planovima važna pitanja ostaju otvorena. Kao, recimo, kako protumačiti famozni "član pet" Sporazuma NATO o međusobnoj pomoći ako je napadnuta neka od članica? Budući da sateliti nemaju geografsku odrednicu, da li je napad na satelit može biti povod za zajedničku akciju?

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je, još prošle godine, formiranje štaba za zaštitu svemira, tvrdeći da je svemir "novo područje sukobljavanja". Pritom, vojna pretnja nije jedina koja bi mogla da ugrozi satelite, jer se, tokom decenija istraživanja svemira, orbita Zemlje pretvorila u pravo đubrište po kom leti pola miliona komada svakojakih delova, od pokvarenih satelita do zaboravljenih raketa i misija.

Svemiru se rat približio na korak. Ne samo da čitav niz zemalja lansira svoje satelite, nego ubrzano razvija oružja za uništavanje protivničkih. Sila kao što je Rusija, ali i Indija, već imaju i tehnologiju za to. Kad će se satelitima i sistemima za njihovo obaranje ratovati u kosmosu, samo je pitanje vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije