ALIJEV BI SADA SA PREGOVARA: Naveo uslove za prekid vatre u Nagorno-Karabahu, pa ponovo optužio Jerevan!

Novosti onlajn

25. 10. 2020. u 09:22

AZERBEJDžAN je spreman da postigne novi sporazum o prekidu vatre u Karabahu, ali Jermenija mora da izjavi da se pridržava osnovnih principa rešavanja sukoba u Karabahu, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev u intervjuu za američku televiziju „Foks njuz“.

АЛИЈЕВ БИ САДА СА ПРЕГОВАРА: Навео услове за прекид ватре у Нагорно-Карабаху, па поново оптужио Јереван!

Foto: Printskrin

- Da, spremni smo. O tome sam mnogo puta otvoreno govorio. Spremni smo već danas da se dogovorimo o prekidu vatre. Ali istovremeno, Jermenija, njen premijer, mora da kaže da poštuju osnovne principe koje su razvile Sjedinjene Američke Države, Rusija i Francuska. Pre dva dana jermenski premijer rekao je da sukob u Nagorno-Karabahu nema diplomatsko rešenje“, rekao je Alijev.

On je dodao da Azerbejdžan želi prekid vatre i povratak svojih zemalja.

- Jermenija, u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN, mirovnim planom koji su predstavile Sjedinjene Američke Države, Francuska i Rusija, mora da se posveti oslobađanju zemalja - naglasio je predsednik Azerbejdžana.

Alijev je objasnio da se zalaže za pregovore o Karabahu, ali rešenje sukoba bi trebalo da bude zasnovano na principu teritorijalnog integriteta Azerbejdžana.

- Želimo da se vojni put zaustavi i pređemo na pregovore za stolom. Vojni faktor dovodi do velike štete i žrtava. Zbog toga, što pre započnemo suštinske pregovore, to će se pre naći način za rešavanje sukoba. Rešenje sukoba zasnovano je na teritorijalnom integritetu Azerbejdžana - rekao je Alijev.

Istovremeno je optužio Jermeniju da se Jerevan bavi „imitacijom učešća“ u pregovorima o rešavanju sukoba.

Predsednik je dodao da su tokom sukoba u Karabahu svi napori Bakua bili usmereni na što brži prekid aktivne faze.

- Kategorički smo protiv bilo kog oblika internacionalizacije sukoba sa ciljem njegovog proširenja. Ali to je upravo ono što želi da postigne Jermenija. Kao što sam već govorio, oni su tražili od Rusije da pošalje trupe u zonu sukoba. To je potpuno neefikasno i u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ne želimo mešanje drugih zemalja - istakao je Alijev.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)