SNOUDEN TRAŽI RUSKO DRŽAVLJANSTVO: Poznati američki prebeg i njegova supruga po rođenju deteta postaće građani zemlje u kojoj su našli utočište

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

02. 11. 2020. u 09:56

Bivši saradnik američkih obaveštajnih službi Eduard Snouden, koji sada živi u Podmoskovlju, odlučio je da traži rusko državljanstvo. On i supruga Linda Mils, koja je iz Amerike došla zbog Eduarda i sa kojom se on oženio u Moskvi, ne nameravaju da se odreknu američkog državljanstva već žele da imaju dvojno.

СНОУДЕН ТРАЖИ РУСКО ДРЖАВЉАНСТВО: Познати амерички пребег и његова супруга по рођењу детета постаће грађани земље у којој су нашли уточиште

Foto EPA

Njihov sin će po rođenju dobiti rusko državljanstvo i sada i oni kao roditelji žele da dobiju državljanstvo zemlje koja im je pružila gostoprimstvo.

Snouden je nedavno dobio neograničeni stalni boravak u Rusiji. Novi status - dobijanje ruskog državljanstva - učinio bi ga potpuno bezbednim.

Rusija je jedna od zemalja čiji zakoni ne dozvoljavaju izručenje svojih građana drugim državama. To znači da ni naslednik Putina neće moći da u nekoj novoj boljoj političkoj atomosferi između Moskve i Vašingtona izruči Eduarda Snoudena Sjedinjenim Državama.

Snouden i supruga tvrde da će svog sina vaspitavati u duhu američkih demokratskih vrednosti da uvek može da iznese svoje lično mišljenje.

Interesantno je da Snouden i njegova supruga govore o svom sinu koji tek treba da se rodi u decembru. Snoudenov advokat Anatolij Kučerena kazao je da će dete biti rođeno u Moskvi.

Eduard Snouden je postao poznat u svetu u junu 2013. godine kad je listovima „Vašington post“ i „Gardijan“ dao tajne materijale o tome kako američke i britanske tajne službe prate određene osobe preko interneta. Posle toga on je otišao u Hong Kong, a zatimu Moskvu, gde se nalazio u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo. Pošto je postojala realna opasnost da Amerikanci prisile avion da sleti na određenu teritoriju, Snouden je odustao od plana da dobije azil u jednoj od južnoameričkih država.

U avgustu 2014. Snouden je dobio privremeni boravak u Moskvi na tri godine a zatim su mu boravak produžili do 2020, da bi minulog oktobra dobio boravak u Rusiji na neograničeno vreme.

Amerikanci su Snoudenu kad je pobegao poništili pasoš. U domovini mu preti kazna od 30 godina zatvora. U Pentagonu smatraju da je Eduard Snouden ukrao skoro dva miliona tajnih fajlova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!