BEČ POSTAO REGRUTNI CENTAR TERORISTA: DŽevad Galijašević otkriva kako se protežu veze radikalnih islamista

S. M.

05. 11. 2020. u 12:38

Još 2013. godine u knjizi "Terorizam u Austriji - Beč centar vehabiznma u Evropi" autor Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalniog islama, upozorio je ovu zemlju da je Beč postao leglo ćelija Al kaide i Islamske države, ali i drugih radikalnih islamskih grupa spremnih na terorističke napade!

БЕЧ ПОСТАО РЕГРУТНИ ЦЕНТАР ТЕРОРИСТА: Џевад Галијашевић открива како се протежу везе радикалних исламиста

Foto RTRS

Knjigu su, odmah pošto je izašla, preuzeli i austrijski bezbednjaci. Posle nekoliko meseci analize napisanog usledila je velika akcija austrijske policije pod nazivom "Palimira" u više gradova, između ostalih i Beču, gde je uhapšeno 13 radikalnih islamista i razbijena mreža regrutovanja budućih boraca za ID i Al kaidu.

Galijašević, za "Novosti", kaže da će nakon terorističkog napada koji je izveo Albanac Kujtim Fejzulaj u Beču, uslediti ekspresna akcija austrijskih bezbednosnih službi i cele države prema radikalnim islamistima i njihovim ćelijama u tom gradu.

Foto Novosti

- Objasnio sam još pre sedam godina kako se zloupotrebom nevladinog sektora i verskih zajednica u Beču organizuju i finansiraju terorističke ćelije u Austriji. Ne govorim o malim izolovanim ćelijama već o vojno-političkim organizacijama koje se kontrolišu sa vrha Turske. Siguran sam da je inspirator poslednjih terorističkih događaja, kako u Austriji tako i Francuskoj, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Njegova veza sa Muslimanskim bratstvom, čija je radikalna politička ideologija osnov svih islamskih terorističkih organizacija, samo je potvrda ove teze - pojašnjava Galijašević.

PROPOVEDNICI IZ BiH

Inače u Austriji su hapšeni i propovednici radikalnog islama sa područja BiH Nedžad Balkan i Muhamed Hafiz Porča. Oni su bili osumnjičeni i da su deo mreže koja je slala mlade Austrijance u Siriju.

On ističe da su terorističke ćelije koje deluju u Beču i Austriji pre svega pored Turske, povezane i sa Balkanom.

- Veze radikalnih islamista iz Austrije protežu se do BiH, Kosova, Albanije i Sandžaka - kaže nam Galijašević.

Prema njegovim rečima, ne treba nikako zaboraviti da je OVK baza za radikalne islamiste koji su otišli prema Beču.

- OVK je prva nakon rata u BiH formirala islamističku strukturu na Balkanu i dalje je razvijala - ističe Galijašević.

Austrija je, kako pojašnjava, pokušala pre nekoliko godina kroz reforme i zatvaranje verskih objekata gde se širio radikalni islam da se obračuna sa teroristima i stavi ih pod kontrolu, ali očigledno još uvek posao nije završen.

- U Austriji i dalje postoje islamisti koji pune glavu mladima idejama radikalizma i terorizma. Njihova ciljna grupa su mladi sa Balkana. Kada se na ovo dodaju i propusti oko povratnika sa sirijskih ratišta gde ih Austrija nije na vreme dokumentovala i hapsila, onda je jasno zbog čega danas u Beču ima toliko opasnih radikalnih islamista - ističe Galijašević.

On kaže i da je Austrija primila pod plaštom migranata mnoge poražene borce Islamske države koji su pobegli iz Sirije.

- Očekujem najjači mogući odgovor države. Finansijska kotrola biće još jača. Taktički i operativni koraci se već preduzimaju.

Mora se znati da su u Austriju, pre dve decenije, otišli i propovednici i vojnici. Oni su godinama vrbovali mlade austrijske državljane i oni su išli da ratuju u Siriju. Isti ti regruti su, poput Fejzulaja, sada spremni na terorističke napade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a