JAVIO SE "VOJADŽER 2": Poruka iz svemira putovala 35 minuta (VIDEO)

Novosti Online

05. 11. 2020. u 15:20

Američka svemirska agencija NASA uspostavila je kontakt sa sondom "Vojadžer 2" prvi put od marta ove godine.

ЈАВИО СЕ ВОЈАЏЕР 2: Порука из свемира путовала 35 минута (ВИДЕО)

NASA

NASA je saopštila da je uspešno poslala komande prema ovoj sondi 29. oktobra koristeći nedavno poboljšanu antenu Deep Space Station 43 koja se nalazi u Australiji. Instrukcije su bile deo testa nove opreme, uključujući novi radio predajnik koji nije zamenjen 47 godina.

Inženjeri su takođe nadogradili sistem za grejanje i hlađenje, opremu za napajanje i ostalu elektroniku kako bi predajnici nesmetano radili. Otkako je antena isključena sa mreže, operateri su mogli da prate stanje „Vojadžera 2“ i da primaju podatke sa sonde, ali nisu mogli da joj šalju komande.

„Antena DSS43 je visoko specijalizovan sistem. Na svetu postoje samo dve slične antene, tako da je ova jednogodišnja pauza imala velikog uticaja na 'Vojadžer', ali i za mnoge druge Nasine misije“, napominje Filip Boldvin, operativni menadžer Nasinog programa za svemirske komunikacije i navigaciju.

DSS43 je deo veće Deep Space Mreže koja osigurava komunikaciju sa svim letelicama udaljenijim od Meseca, "Vojadžer 2" se nalazi na 18,7 milijardi kilometara od Zemlje.

"Vojadžer 2" je jedina letelica koja je posetila udaljene gasne džinove našeg Sunčevog sistema – Uran i Neptun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a