TRAMP O IZBORIMA: Velika prednost nekim čudom nestala, možda se vrati

Tanjug

07. 11. 2020. u 07:15

AKTUELNI američki predsednik Donald Tramp istakao je danas na Tviteru da je njegova velika prednost koji je imao tokom izborne noći u pojedinim saveznim državama "nekim čudom nestala" i izrazio nadu da će ponovo preuzeti vođstvo u ovim u kojima se još prebrojavaju glasovi.

ТРАМП О ИЗБОРИМА: Велика предност неким чудом нестала, можда се врати

Foto: tanjug/AP

-Imao sam tako veliku prednost u svim ovim državama do kasno u izbornu noć, samo da bih video da te prednosti nekim čudom nestaju kako dani prolaze. Možda će se te prednosti vratiti kako budu napredovale naše pravne procedure- naveo je Tramp na Tviteru.

Pola sata ranije, Tramp je na Tviteru poručio demokratskom kandidatu Džou Bajdenu da nema pravo da tvrdi da je pobedio na izborima.

-Džo Bajden ne bi trebalo da tvrdi da polaže pravo na funkciju predsednika. I ja bih to mogao da tvrdim. Pravni postupci tek počinju- poručio je Tramp, u vreme kada se privodi kraju prebrojavanje glasova na izborima u SAD.

Tramp je u izbornoj noći proglasio pobedu, ali su, u međuvremenu, glasovi u korist njegovog demokratskog protivkandidata počeli da se povećavaju u nekim od ključnih država, uključujući i one u kojima je Tramp bio u prednosti.

Tramp i republikanci su najavili pravne akcije u državama u kojima je Bajden preokrenuo rezultat kako bi osporili načine prebrojavanja glasova na sudu, pre svega onih koji su stigli poštom nakon dana izbora.

Skoro tri dana od zatvaranja birališta u SAD, još se ne zna ko je pobednik predsedničkih izbora, mada je kandidat demokrata Džo Bajden bliži ulasku u Belu kuću.

U finišu trke glasovi se i dalje prebrojavaju u pet saveznih država - Pensilvaniji (20 elektorskih glasova), Džordžiji (16), Nevadi (6), Arizoni (11) i Severnoj Karolini (15).

CNN navodi, da sveukupno na nivou SAD, Bajden ima 253 glasova elektora, a Tramp 213. Za ulazak u Belu kuću jednom od dvojice kandidata je potrebno da osvoji najmanje 270 glasova od 538 elektora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili