IZBORNI TRILER KAO U REŽIJI HOLIVUDA: Američki Srbi, za "Novosti", o nesvakidašnjoj političkoj bici s one strane Atlantika

Marko Lopušina

07. 11. 2020. u 21:28

IZBORNI triler u SAD, baš kao u holivudskim filmovima, prikovao je ovih dana za televizijske ekrane širom planete milione gledalaca.

ИЗБОРНИ ТРИЛЕР КАО У РЕЖИЈИ ХОЛИВУДА: Амерички Срби, за Новости, о несвакидашњој политичкој бици с оне стране Атлантика

Foto Tanjug-AP

I dok Donald Tramp najavljuje da će pravdu tražiti na sudu, tvrdeći da je "pokraden", Džozef Bajden ukazuje da je osvojio više glasova "nego iko u istoriji izbora na tlu Amerike".

Strahujući da bi politička bitka koja se vodi u SAD mogla da se prelije i na ulice američkih gradova i pretvori u haos sa nesagledivim posledicama, američki Srbi, koji godinama žive i rade u SAD, u razgovoru za "Novosti", poručuju da sa nestrpljenjem očekuju kakav će biti konačan ishod glasanja za 46. američkog predsednika. 

Većina njih nada se čudu - pobedi "svog kandidata".

Privatna arhiva

Dušica Protić, advokat iz Njujorka

BITKA ZA PRERASPODELU BOGATSTVA

ADVOKAT Dušica Protić iz Njujorka kategorična je u stavu da su ovi američki izbori bitka između dve ideologije - prve o stvaranju bogatstva i druge o njihovoj preraspodeli:

- Pre pandemije virusa korona SAD su imale najnižu stopu nezaposlenosti još od Velike depresije. Verujem da su srpski Amerikanci glasali za Trampa, jer se njegova vizija SAD poklapa sa našom. Pa, moji roditelji, i ne samo moji, ovamo su došli upravo zbog slobode.

Kako tvrdi, svi njeni prijatelji poreklom iz Istočne Evrope - Rumunije, nekadašnje Čehoslovačke, glasali su za Trampa iz istih razloga.

Privatna arhiva

Dr Borko Đorđević, plastični hirurg iz Palm Springsa

SUKOB VOJNOG I MEDICINSKOG LOBIJA

IZ Srbije sam došao u Kaliforniju da glasam na predsednički izborima. Član sam Republikanske stranke, još iz vremena Džimija Kartera i Ronalda Regana. Verujem da će Tramp da pobedi, mada Bajden koristi sve da on postane predsednik SAD. Tramp je prinuđen da se brani. Bojim se da će ovi izbori da se pretvore u građanski rat dve političke struje u Americi.

Ovo upozorenje šalje prof. dr Borko Đorđević, plastični hirurg iz Palm Springsa, koji smatra da su ovo "najoštriji predsednički izbori poslednjih decenija u SAD".

- Radi se o sukobu političke elite, vojnog lobija, medijskih klanova i američkih bogataša - tvrdi dr Đorđević i podseća da je na glasanje izašlo "rekordnih 158 miliona građana".

Privatna arhiva

Bogdan Kljaić, sekretar "Krajiških Srba" u Čikagu

LISTIĆE "KROJE" ADVOKATSKI TIMOVI

BOGDAN Kljaić iz Čikaga, sekretar "Krajiških Srba" u SAD i organizator protesta protiv zvaničnog Vašingtona u vreme kada su Klintonovi predvodili antisrpsku kampanju, kaže da su ovi izbori "istorijski".

- Ovo je prelomni momenat u kom će se smeru kretati Amerika. Regularnost američkih predsedničkih izbora je veoma problematična, a mogućnosti za lažiranje su velike. Glasanje poštom predstavlja plodno tlo upravo za falsifikovanje - smatra Kljaić.

Kako kaže, stotine advokatskih timova pratile su regularnost izbora, tako da će i oni imati pune ruke posla.

Privatna arhiva

Dr Mihajlo Pravica, prof. na Univerzitetu Nevada

IZA SVEGA STOJI SOROŠ

DOKTOR Mihajlo Majk Pravica smatra da su Amerikanci u velikoj meri birali između zakona i haosa. Za ovo drugo, ovaj profesor fizike na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu optužuje demokrate, navodeći da se izbori "sada nalaze u kritičnoj fazi".

- Demokrate, koje u suštini predvodi Džordž Soroš, pokazuju da se neće zaustaviti bukvalno ni pred čim, da bi preuzeli vlast upotrebom rulje. Srbi podržavaju Trampa, jer on vraća dostojanstvo Americi i vraća američka preduzeća da proizvode ovde u SAD, pa narod ima posao. Ipak, plašim se da je na delu "krađa glasova".

Privatna arhiva

Dobrana Komnenić, funkcioner SNO iz Klivlenda

VERUJEM DA VEĆINA VOLI SLOBODU

- PRVI put u mojih 40 godina u Americi nismo glasali za kandidata i njegov program, nego za Ameriku kakvu znamo i za neku drugu, veoma liberalnu, potpuno drugačiju zemlju - ističe Dobrana Komnenić, jedan od sekretara Srpske narodne odbrane u Klivlendu.

Kako kaže, svima je jasno da je većina medija navijala za Džozefa Bajdena i ističe kako je ponosna na rezultat iz Ohaja, gde je Tramp odneo ubedljivu pobedu.

- Ne govorim ovo zato što volim Trampa, negozato što još verujem da većina Amerikanaca voli svoju zemlju i slobodu - kategorična je Komnenićeva.

Privatna arhiva

David Vujić, srpski lobista u SAD

SLOVO AMERIČKOG USTAVA "NEMA CENU"

DAVID Vujić, srpski lobista u SAD, smatra da su upravo završeni izbori sukob dveju ideologija:

- Ovi izbori su bili veoma složeni zbog ogromnih razlika u ideologijama i ciljevima suprotstavljenih političkih partija. Demokratska levica je podlegla radikalnoj, progresivnoj agendi, koja dovodi u pitanje legitimitet Ustava SAD i vladavine zakona. Konzervativci kroz Republikansku stranku brane istorijske vrednosti i principe Amerike. I, zato što odbijaju da svedu svoju bogatu istoriju i tradiciju na "rasizam".

Navodeći da posvećenost podršci i zaštiti odredaba Ustava SAD "nema cenu", Vujić smatra da je pred Amerikom "dug put rešavanja mnogih osnovnih uzroka trenutnog haosa u SAD".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)