SUKOBI U ALBANIJI ZBOG ŽUTE KUĆE: Rama napada političke protivnike nakon podizanja optužnica protiv Tačija

Novosti online

08. 11. 2020. u 16:17

Nakon potvrđivanja optužnice Specijalnog suda protiv bivših lidera terorističke OVK premijer Albanije Edi Rama je govoreći o izveštaju bivšeg člana evropskog parlamenta Dika Martija u kome tvrdi da su zločine počinili pripadnici OVK, optužio svoja tri politička protivnika, Iljira Metu (predsednik Albanije), Saljija Berišu (bivši albanski premijer) i Luljzima Bašu (lider Demokratske partije u Albaniji) da su podržali švajcarskog senatora.

СУКОБИ У АЛБАНИЈИ ЗБОГ ЖУТЕ КУЋЕ: Рама напада политичке противнике након подизања оптужница против  Тачија

Foto Tanjug

Rama je u objavi na Tviteru zapitao bivšeg premijera Berišu i predsednika Metu zašto su glasali za Martijev izveštaj koji inkriminiše OVK.

Takođe je zahtevao odgovornost od lidera Demokratske stranke za koga je naveo da je "izmislio Žutu kuću".

- Iljire, možeš li da kažeš Albancima zašto si glasao za izveštaj Dika Martija, zajedno sa Saljijem, kad smo glasali protiv. A ti, Ljuljzime, možeš li da objasniš koji si dosije pripremio za izradu Žute kuće zajedno sa peruanskim lekarom sa kojim si prikupljao dokaze - naveo je u objavi Rama.

Martijev izveštaj je materijal kojim je uspostavljeno osnivanje Specijalizovanih veća u Hagu poznatog kao Specijalni sud.

Sudija za prethodni postupak tog suda potvrdio je optužnice protiv četvorice bivših lidera OVK: bivšeg predsednika lažne države Kosova Hašima Tačija, bivših predsednika parlamenta Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija i protiv šefa poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžepa Seljimija.

Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Optužnicom se Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi smatraju odgovornim za niz zločina koji su počinjeni u nekoliko pritvorskih centara tokom 1998-1999. godine.

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije