PUTINU SE NE ŽURI DA ČESTITA BAJDENU Kremlj ne komentariše izbore u SAD pre zvaničnih rezultata

B.V.

09. 11. 2020. u 11:20

U KREMLjU smatraju da je korektno da se sačekaju službeni rezultati izbora u SAD i tek tada će predsednik Vladimir Putin čestitati pobedniku, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

ПУТИНУ СЕ НЕ ЖУРИ ДА ЧЕСТИТА БАЈДЕНУ Кремљ не коментарише изборе у САД пре званичних резултата

Foto: AP

Njega su novinari u ponedeljak pitali zašto Putin nije čestitao predstavniku Demokratske partije Džo Bajdenu na pobedi  na minulim predsedničkim izborima.


Na  dodatno pitanje  zašto je  pre četiri godine Putin  čestitao  Donaldu Trampu i pre nego što je službeno objavljena njegova  pobeda  Peskov je objasnio  da se  sadašnja  situacija razlikuje  od prošle.

-U SAD  predstoje  određene  pravne procedure  koje je najavio  Donald Tramp. To je  razlika  između  sadašnjih i prošlih izbora- kazao je Peskov i dodao da prošli put nije bilo najave  pravnog osporavanja pobede.

I pre početka  predsedničkih izbora u SAD  predsednik Putin je  kazao da  će biti   spreman da sarađuje sa bilo kojim od kandidata kojeg izabere američki narod. U Moskvi niko od  vodećih  ruskih političara nije davao prognoze  ko bi mogao da pobedi iz prostog razloga  da  se Moskva opet ne optužuje da se meša u američke izbore. Te primedbe  da Rusi utiču na  izbore u SAD u Moskvi doživljavaju  kao "crni humor", jer par ruskih   sajtova i medija nemaju takav uticaj u SAD i na Zapadu da bi kod glasača mogli da utiču  kome da daju svoj glas. Jasno je da su te optužbe  najobičnija propagandna igra.

Bajdenovoj pobedi u Rusiji se  raduju samo oni iz "male opozicije"  koji su se  sretali sa njime kad je kao potpredsednik dolazio u Moskvu. Iako je paradoksalno ali je istinito  toj vanparlamentarnoj opoziciji koja je na jaslama  zapadnih fondova i ambasada su uvek miliji oni koji prete  Rusiji  i poručuju da će je kažnjavati. Zato  su oni  sretni što je pobedio Bajden mada ni Tramp ne može da se pohvali da je imao  bilo kakav uspeh  u saradnji sa Moskvom. Sve njegove najave pre četiri godine  da će normalizovati odnose sa Rusijom ostale su prazna priča  jer mu to nisu  dozvoli politički protivnici nabijajući mu kompleks da je inferioran u razgovoru sa Putinom.

Što se tiče  saradnje  sa novim predsednikom u  Kremlju su svesni da ona neće biti ni brza ni laka. Bajden je bio  u timu predsednika Baraka  Obame  koji je počeo  sa  raznim  sankcijama prema  Rusiji. U Moskvi su se  već navikli na  njih  i više ih ne doživljavaju  kao nešto opasno. Mnoge zemlje  nastavljaju da ekonomski sarađuju sa Rusijom  jer ne žele da kvare ekonomske odnose bez obzira  na  donešene  sankcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili