TRISTA MILIONA DOZA AMERIČKE VAKCINE ZA EU: Berze skočile nakon vesti o "Fajzerovom" leku, potrebne dve doze po osobi

Goran Čvorović - Specijalni dopisnik iz Brisela

09. 11. 2020. u 20:08

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je u ponedeljak preko svog tviter naloga da će uskoro biti potpisan ugovor sa američkom farmaceutskom kućom "Fajzer" za 300 miliona doza vakcina protiv korona virusa.

ТРИСТА МИЛИОНА ДОЗА АМЕРИЧКЕ ВАКЦИНЕ ЗА ЕУ: Берзе скочиле након вести о Фајзеровом леку, потребне две дозе по особи

Foto: EPA

EU trenutno od septembra pregovara za 200 miliona doza, s opicijom za dodatnih 100 miliona. Na teritoriji Unije trenutno živi nešto manje od 450 miliona stanovnika, ali je zvanični Brisel već ispregovarao sporazume i sa drugim farmaceutskim kompanijama.

Istovremeno, od "Fajzera" je Velika Britanija naručila 120 miliona doza, a SAD – šesto miliona. Amerikanci će, naravno, prvi dobiti ovo cepivo čija se registracija očekuje krajem ovog meseca. EU se, međutim, nada da će ubrzo posle SAD biti među prvima kojima će stići kontigenti ove vakcine, pod uslovom da dobije sve potrebne dozvole. Prve doze biće rezervisane za najugroženije grupe.

Iz "Fajzera" su poručili da bi do kraja ove godine svetu mogli da isporuče 50 miliona doza, a sledeće čak 1,3 milijarde. Za imunizaciju su potrebne dve doze po osobi.

Evropljani su sa puno optimizma primili vest o američkoj vakcini. Francuska berza je u ponedeljak, tako, posle saopštenja iz "Fajzera", napravila skok od 7,7 odsto, što je najviše od početka epidemije. Nemačka je skočila za 5,8, a britanska za 6 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije