PUTIN I ERDOGAN NA VEZI: Lideri razgovarali o Nagorno-Karabahu, evo šta misle o sporazumu

Novosti online

10. 11. 2020. u 19:24

RUSKI i turski lideri Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji u Nagorno-Karabahu.

ПУТИН И ЕРДОГАН НА ВЕЗИ: Лидери разговарали о Нагорно-Карабаху, ево шта мисле о споразуму

Foto: AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i najavio je učešće Turske u kontroli prekida vatre u Nagorno-Karabahu u okviru zajedničkog centra u Azerbejdžanu, saopštila je administracija turskog lidera.

- Naš predsednik je razgovarao telefonom sa Vladimirom Putinom. Istakao je da je sinoć napravljen ispravan korak na putu ka stabilnom rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu. Erdogan je saopštio da će Turska, zajedno sa Rusijom, pratiti kako se poštuje postignuto primirje u okviru zajedničkog centra koji će biti formiran u području koje odredi Azerbejdžan na teritoriji koja je oslobođena od jermenske okupacije - navodi se u saopštenju turske strane.

Ističe se da je postignuto primirje „važan doprinos koji su Turska i Rusija zajedno dale, i tu mogućnost treba iskoristiti za uspostavljanje pravednog i trajnog mira i stabilnosti u regionu“.

- Naš predsednik je rekao Putinu da primirje u Nagorno-Karabahu pokazuje značaj saradnje između Turske i Rusije u rešavanju regionalnih sukoba i kriza. Erdogan je istakao da tu može biti uspostavljen duh saradnje, sličan mehanizmu za rešavanje sirijske krize - saopštila je administracija.  

Erdogan je tokom razgovora istakao da je najvažnije pitanje poštovanje obaveza od strane Jermenije prema sporazumu o prekidu vatre, „a u tom pogledu ruska strana snosi značajnu odgovornost“.

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili