KREMLJ DEMANTOVAO ALIJEVA: Nema govora o zajedničkim mirovnim snagama Rusije i Turske u Nagorno-Karabahu

Novosti onlajn

11. 11. 2020. u 12:37

RUSIJA i Turska nisu razgovarale o zajedničkim mirovnim snagama u Karabahu, ova tema se nikada nije razmatrala, a Rusija i Turska će sarađivati o Karabahu preko nadzornog centra u Azerbejdžanu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

КРЕМЉ ДЕМАНТОВАО АЛИЈЕВА: Нема говора о заједничким мировним снагама Русије и Турске у Нагорно-Карабаху

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Odgovarajući na pitanje o izjavio azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva o zajedničkim mirovnim snagama Rusije i Turske Peskov je rekao da „nije bilo govora o zajedničkim mirovnim snagama“.

- Oblast saradnje biće na teritoriji Azerbejdžana. To neće biti Karabah, radi se o nadzornom centru - odgovorio je Peskov.

On je dodao da će se centar nalaziti upravo na teritoriji Azerbejdžana, a ne Nagorno-Karabaha.

Peskov je precizirao da će ruski mirovnjaci u Karabahu održavati prekid vatre i sva borbena dejstva.

- To je obezbeđivanje. Prekid se dogodio dogovorom zaraćenih strana, odnosno Azerbejdžana i Jermenije. Mirovne snage pozvane su da beleže i održavaju prekid vatre - naglasio je Peskov, odgovarajući na pitanje da li mandat mirovnog kontingenta omogućava upotrebu oružja.

Peskov je dodao da su mirovnjaci naoružani u skladu sa postignutim sporazumom i da imaju određenu tehniku, tako da „treba polaziti od toga“.  

Ranije je Nacionalni centar za kontrolu odbrane Rusije saopštio da će u Karabah biti poslato najmanje 22 vojno-transportna aviona Il-76 sa mirovnjacima. Mirovni kontingent Rusije u Karabahu će imati 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica opreme. Komanda ruskih mirovnih snaga biće smeštena u području Stepanakerta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024