MINISTARSTVO ODBRANE RUSIJE: U Karabahu se poštuje prekid vatre

Novosti online

14. 11. 2020. u 10:46

REŽIM prekida vatre poštuje se na celoj kontakt liniji u Karabahu, saopštio je na brifingu portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РУСИЈЕ: У Карабаху се поштује прекид ватре

Foto: EPA

Konašenkov je dodao da je u skladu sa postignutim sporazumima, uz pomoć ruskih mirovnjaka, započeo proces razmene tela poginulih na području naselja Šuša.

Portparol je istakao da jedinice ruske vojne policije u subotu počinju sa patrolama u zonama odgovornosti "Sever" i "Jug" u Nagorno-Karabahu.

On je dodao da je Rusija u stalnom kontaktu sa generalnim štabovima oružanih snaga Azerbejdžana i Jermenije.

- Kako bi se izvršavali zadaci mirovnih snaga, sprečavali mogući incidenti i osigurala bezbednost ruskih vojnika, preko direktinih kanala veze ostvaruje se neprekidna interakcija sa generalštabovima oružanih snaga Azerbejdžana i Jermenije - precizirao je Konašenkov.

Takođe je naveo da se nastavlja prebacivanje jedinica ruske mirovne grupe vojno-transportnim avionima Il-76 i An-124.

Prema njegovim rečima, od početka mirovne operacije ruska vojna avijacija izvršila je 95 letova, uključujući 22 tokom proteklog dana.

Konašenkov je dodao da se ruskim mirovnim snagama kontroliše sa komandnog punkta stacioniranog u Stepanakertu.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije