PREDUGO SMO TRPELI: Demokrate traže od Bajdena da koriguje politiku prema dve zemlje

Novosti online

14. 11. 2020. u 11:40

GRUPA američkih demokratskih senatora zatražila je od američkog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena, koji je proglasio svoju pobedu na izborima, da nakon inauguracije koriguje politiku SAD prema Turskoj i Azerbejdžanu zbog situacije u Nagorno-Karabahu.

ПРЕДУГО СМО ТРПЕЛИ: Демократе траже од Бајдена да коригује политику према две земље

Foto Tanjug-AP

- Iako mi pozdravljamo mir, veoma smo zabrinuti kako kratkoročnim, tako i dugoročnim poteškoćama koje nose ti sporazumi – oni ništa ne preduzimaju u cilju rešavanja pitanja konačnog statusa Nagorno-Karabaha. Pored toga, smatramo da bi se taj tragični kraj mogao izbeći ako bi SAD i međunarodna zajednica delovali odlučno - navodi se u pismu upućenom Bajdenu, koje je objavljeno na sajtu predsednika komiteta za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma Kongresa SAD Adama Šifa.

Autori pisma smatraju da je "neophodno da se preispita američka politika prema Turskoj, zemlji koja je, kao članica NATO-a, više puta delovala protiv interesa SAD2, kao i da se jačaju odnosi sa Jermenijom.

- Predugo smo trpeli ratobornu retoriku Turske i Azerbejdžana i rezultat toga je sada jasno vidljiv. Nakon što zauzmete mesto predsednika, imaćete mogućnost da vodite novu politiku prema regionu, politiku koja će podržavati demokratiju, ljudska prava i pravo na samoopredeljenje - apeluju autori pisma.

Oni traže od Bajdena i njegove nove administracije da prekine pružanje vojne pomoći Azerbejdžanu, da se priključi pregovorima o statusu Nagorno-Karabaha pod pokroviteljstvom Minske grupe OEBS-a, da pruži humanitarnu pomoć i da podrži napore usmerene na deminiranje i vraćanje jermenskih izbeglica.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)