ŠVAJCARSKA BANKA OBJAŠNJAVA: U čemu je razlika između „Sputnjik V“ vakcine i njenih zapadnih pandana

Novosti onlajn

15. 11. 2020. u 13:18

ANALITIČARI „Kredit Svisa“ ističu da je pristup centra „Gamaleja“ razvoju vakcine „Sputnjik V“ sličan pristupu koji kompanije „J&J“ i „Kan Sino“ koriste za razvoj svojih vakcina - u svim slučajevima kompanije koriste adenovirusne vektore.

ШВАЈЦАРСКА БАНКА ОБЈАШЊАВА: У чему је разлика између „Спутњик V“ вакцине и њених западних пандана

Foto: AP

- Ali glavna razlika vakcine 'Sputnjik V' je u tome što se za prvu (rAd5) i drugu (rAd26) dozu vakcine koriste dva različita adenovirusna vektora. Po svemu sudeći, to omogućava prevazilaženje problema povezanih sa mogućim prisustvom već postojećeg imuniteta na ove vektore čoveka - naglašavaju analitičari.

U izveštaju je takođe pomenuto da je tokom pregovora pokrenuto pitanje mogućeg kratkog roka trajanja vakcine, koja je upoređena sa vakcinama protiv gripa, gde se takođe koriste adenovirusni vektori i čiji efekat ne traje duže od tri do šest meseci.

- Ali, prema mišljenju učesnika u diskusije, nakon prve injekcije efekat vakcinacije je 10 puta veći, nakon druge - dva puta - napominju autori izveštaja.

Prednost „suvog“ oblika ruske vakcine

Istovremeno, analitičari švajcarske banke smatraju da bi postojanje liofilizovanog oblika ruske vakcine protiv korone „Sputnjik V“ moglo bude prednost prilikom distribuacije vakcina na teško dostupna mesta, iako proizvodnja takvog oblika zahteva više vremena i resursa nego proizvodnja vakcina koje treba čuvati na niskim temperaturama.

Kako je navedeno, vakcina u obliku praha ne zahteva posebne uslove skladištenja tokom transporta.

- Vakcina može da se čuva u liofilizovanom obliku (odnosno u vidu suvog, lagano zamrznutog praha), što bi mogla da bude prednost pri njenoj distribuciji i isporuci u zabačena područja. To bi moglo da pomogne u prevazilaženju problema sa kojima se suočavaju druge vakcine, kojima je potrebno skladištenje na hladnom mestu i transport - navedeno je u izveštaju.

Foto: AP

Dodaje se da podaci objavljeni u časopisu „Lanset“ ukazuju da je efikasnost zamrznute vakcine (čuvane na temperaturama od 18 do 20 stepeni ispod nule) po imunogenosti uporediva sa vakcinom u liofilizovanom obliku (čuvanom na temperaturama između dva do osam stepeni).

 -Sa svoje strane, naglasićemo da će se obimi proizvodnje tokom pandemije više naginjati ka zamrznutim vakcinama, jer proizvodnja liofilizovanog oblika traje duže i oduzima više resursa - navedeno je u izveštaju.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)