AMERIČKI MEDIJI: Tenk T-90 - izvozni hit među ruskim oružjem

Novosti online

15. 11. 2020. u 15:41

RUSKI tenk T-90 se sjajno pokazao na izvoznom tržištu tokom proteklih 30 godina, zaključak je američkog časopisa „Nešenal interest“.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Тенк Т-90 - извозни хит међу руским оружјем

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Prema pisanju lista, T-90 sadrži najistaknutije karakteristike kasnijih sovjetskih tenkova, koje „Nešenal interest“ naziva najboljim u svojoj klasi.

- U osnovi je ideja T-90 pokušaj da se efikasan, pouzdan i ekonomičan trup T-72 opremi naprednim funkcijama serija T-80 - navedeno je u članku.

Američki časopis istovremeno podseća na troslojni sistem zaštite tenka i univerzalno oružje.

- Kombinacija pouzdanih karakteristika i dostupnosti učinila je T-90 izvoznom hitom u svetu u razvoju - zaključio je „Nešenal interest“.

Kako navode autori članka, T-90 i njegove varijante, koje su već tri decenije u sastavu naoružanja u desetinama zemalja, moćan su podsetnik toga šta je u stanju da postigne spoj praktičnosti i isplativosti.

Inače, T-90 je glavni borbeni tenk u ruskoj armiji, a proizvodi se u kompaniji „Uralvagonzavod“. Prva modifikacija T-90 bila je uvrštena u naoružanje 1992. godine.

 Od 2001. do 2010. godine T-90 je bio najprodavaniji osnovni borbeni tenk na svetu, a nalazi se u sistemu naoružanja u devet zemalja. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati