OBAMIN NAKLON ANGELI: Objavljen prvi tom memoara bivšeg predsednika Amerike

D. SAVIĆ

18. 11. 2020. u 12:00

U TRENUCIMA dok se aktuelni stanar Bele kuće, republikanac Donald Tramp još bori da se na tu adresu ne useli njegov demokratski rival Džozef Bajden, podrška bivšem potpredsedniku stiže iz pera njegovog tadašnjeg šefa Baraka Obame.

ОБАМИН НАКЛОН АНГЕЛИ: Објављен први том мемоара бившег председника Америке

Foto AP

U momentu objavljivanja prvog toma memoara "Obećana zemlja" Obama na više od 700 strana, prevedenih na 25 jezika, među kojima nije srpski, prikazuje uočljivo drugačiji odnos prema evropskim saveznicima u odnosu na Trampovu administraciju.

Foto AP

On kancelarku Angelu Merkel, sa kojom je Tramp "na ratnoj nozi", opisuje kao "pouzdanu, poštenu i intelektualno preciznu" liderku.

Obama, koji je Merkelovu hvalio i pre objavljivanja knjige kao "izuzetnog lidera, ne samo za Nemačku, već i Evropu i svet", u memoarima priznaje da ga je ona u početku gledala skeptično, "možda zbog preterane retorike". No, kaže, s vremenom je postala prijatna prema njemu.

Za razliku od divljenja prema nemačkoj liderki, Obama, međutim, ne oseća isti entuzijazam prema tadašnjem predsedniku Francuske, zemlje koja čini drugu kariku u dvojnoj "okosnici" evroatlantskog saveznika SAD, Evropskoj uniji.

Obama smatra da Sarkozi nije bio prava protivteža Merkelovoj:

- Za razliku od Merkelove, Sarkozi je bio neorganizovan da bi napravio ozbiljan plan ekonomske reforme, pri čemu je njegovom pristupu nedostajala ideološka ujednačenost - konstatuje Obama.

DEMOKRATIJA NA IVICI KRIZE

OBAMA u trenutku povišenih tenzija između pristalica Trampa i Bajdena ocenjuje da su podele u Americi do te mere duboke da odlazak republikanskog predsednika neće biti dovoljan da se one prevaziđu: "Možda najviše zabrinjava to što se čini da je naša demokratija na ivici krize. To je kriza usidrena u sukobu između dve vizije - onoga kakva je Amerika i kakva treba da bude" smatra Obama.

Istovremeno, Obama kritikuje zajedničku, nemačku i francusku, politiku prema Grčkoj tokom velike dužničke krize:

- Primetio sam da su Merkelova i bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi retko pominjali da su nemačke i francuske banke među najvećim pozajmljivačima novca Grčkoj, ili da je mnogo od grčkih nagomilanih dugova nastalo zbog uvoza iz Nemačke i Francuske. To su činjenice koje bi mogle da razjasne glasačima zbog čega se spasavanje Grčke od nagomilanih dugova uzdiglo do spasavanja sopstvenih banaka i industrije - zaključuje Obama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu