OBAMIN NAKLON ANGELI: Objavljen prvi tom memoara bivšeg predsednika Amerike

D. SAVIĆ

18. 11. 2020. u 12:00

ОБАМИН НАКЛОН АНГЕЛИ: Објављен први том мемоара бившег председника Америке

Foto AP

U TRENUCIMA dok se aktuelni stanar Bele kuće, republikanac Donald Tramp još bori da se na tu adresu ne useli njegov demokratski rival Džozef Bajden, podrška bivšem potpredsedniku stiže iz pera njegovog tadašnjeg šefa Baraka Obame.

U momentu objavljivanja prvog toma memoara "Obećana zemlja" Obama na više od 700 strana, prevedenih na 25 jezika, među kojima nije srpski, prikazuje uočljivo drugačiji odnos prema evropskim saveznicima u odnosu na Trampovu administraciju.

Foto AP

On kancelarku Angelu Merkel, sa kojom je Tramp "na ratnoj nozi", opisuje kao "pouzdanu, poštenu i intelektualno preciznu" liderku.

Obama, koji je Merkelovu hvalio i pre objavljivanja knjige kao "izuzetnog lidera, ne samo za Nemačku, već i Evropu i svet", u memoarima priznaje da ga je ona u početku gledala skeptično, "možda zbog preterane retorike". No, kaže, s vremenom je postala prijatna prema njemu.

Za razliku od divljenja prema nemačkoj liderki, Obama, međutim, ne oseća isti entuzijazam prema tadašnjem predsedniku Francuske, zemlje koja čini drugu kariku u dvojnoj "okosnici" evroatlantskog saveznika SAD, Evropskoj uniji.

Obama smatra da Sarkozi nije bio prava protivteža Merkelovoj:

- Za razliku od Merkelove, Sarkozi je bio neorganizovan da bi napravio ozbiljan plan ekonomske reforme, pri čemu je njegovom pristupu nedostajala ideološka ujednačenost - konstatuje Obama.

DEMOKRATIJA NA IVICI KRIZE

OBAMA u trenutku povišenih tenzija između pristalica Trampa i Bajdena ocenjuje da su podele u Americi do te mere duboke da odlazak republikanskog predsednika neće biti dovoljan da se one prevaziđu: "Možda najviše zabrinjava to što se čini da je naša demokratija na ivici krize. To je kriza usidrena u sukobu između dve vizije - onoga kakva je Amerika i kakva treba da bude" smatra Obama.

Istovremeno, Obama kritikuje zajedničku, nemačku i francusku, politiku prema Grčkoj tokom velike dužničke krize:

- Primetio sam da su Merkelova i bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi retko pominjali da su nemačke i francuske banke među najvećim pozajmljivačima novca Grčkoj, ili da je mnogo od grčkih nagomilanih dugova nastalo zbog uvoza iz Nemačke i Francuske. To su činjenice koje bi mogle da razjasne glasačima zbog čega se spasavanje Grčke od nagomilanih dugova uzdiglo do spasavanja sopstvenih banaka i industrije - zaključuje Obama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)