ZAVAĐAJU NAS ZBOG PROFITA: Leh Valensa tvrdi da od svađe Poljaka i Rusa korist imaju samo Amerikanci

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

18. 11. 2020. u 13:04

Bivši predsednik Poljske Leh Valensa izjavio je da Amerika zarađuje na tome što se svađaju Poljaci i Rusi. On je sugerisao sadašnjem rukovodstvu Poljske da poporavi odnose sa susedima kao što je on to činio dok je bio predsednik.

ЗАВАЂАЈУ НАС ЗБОГ ПРОФИТА: Лех Валенса тврди да од свађе Пољака и Руса корист имају само Американци

Leh Valensa / Foto arhiva

Što se tiče Rusije, Valensa je nastojao da ima dobre odnose sa tadašnjim predsednikom Rusije Borisom Jeljcinom.

- Vašington dobija profit od prodaje gasa Poljacima iako je Rusija znatno bliže pa je njen gas jeftiniji. Loši odnosi Poljske sa Rusijom štete i jednoj i drugoj zemlji - objašnjava Valensa. On dodaje da je krajnje vreme da se poboljšaju odnosi Varšave i Moskve.

- Bog je odlučio da Rusija i Poljska budu susedi i mi ih ne možemo preseliti i zato se treba potruditi, što sam činio ja kao predsednik, da se odnosi poprave - rekao je Valensa. On objašnjava da bi odnosi sa Rusijom bili dobri da je on pobedio na izborima 1995.

- Današnje rukovodstvo Poljske kupuje skuplji američki gas. Oni kao da neće da shvate da je od Gdanjska uvek bliže do Moskve nego do Vašingtona - ističe Valensa.

On je u martu govorio da Poljska i Rusija treba da reše i istorijske probleme. Valensa tvrdi da Poljaci treba da budu zahvalni što ih je oslobodila Crvena armija, ali je zatim nametnut komunizam koji Poljaci nisu želeli.

Bivši predsednik Poljske Leh Valensa nije jedini koji smatra da njegova zemlja više gubi nego Rusija zbog toga što imaju loše odnose sa Moskvom. Bivši načelnik Vojne kontraobaveštajne službe Poljske Januš Nosek je rekao da kvarenje odnosa sa Rusijom više šteti Poljskoj a to je loše pogotovo što se radi o susednoj zemlji. Međutim, sadašnje rukovodstvo Poljske stalno kritikuje ruske vlasti, mada povremeno njeni političari tvrde kako bi hteli da uspostave dijalog sa Moskvom ali tome smetaju „imperijalne ambicije Rusije“.

U junu 2019 predsednik Anžej Duda je u Vašingtonu rekao da Poljska ne želi da bude u ruskoj sferi uticaja. Duda je dodao da mu je drago što Poljska sebe može da naziva Zapadom jer je članica NATO.

Da je u pravu Leh Valensa vidi se i iz toga što je Poljska preuzela na sebe lidersku poziciju među bivšim socijalističkim zemljama da napada Rusiju i njeni političari zapravo govore ono što će se svideti vrhuški u Vašingtonu. Sada je Poljska glavni protivnik gradnje ,,Severnog gasovoda-2,, a u aprilu prošle godine poljski premijer Mateuš Moravecki je izjavio da je njegova zemlja zaključila dugoročne ugovore za kupovinu tečnog gasa od SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu