NEMAČKI MEDIJI OCENJUJU: Bajden će sahraniti „Severni tok 2“

Novosti onlajn

18. 11. 2020. u 18:10

NADE nemačkih političara na ublažavanje američke politike prema gasovodu „Severni tok 2“ nakon dolaska Džoa Bajdena na vlast neće se obistiniti, on će sahraniti gasovod, piše novinar „Bilda“ Julijan Repke. Istovremeno, pozvao je na pripremu za Vašingtonovo stezanje kaiša u novoj godini.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ОЦЕЊУЈУ: Бајден ће сахранити „Северни ток 2“

Foto AP

Na tako nepovoljnu prognozu Repkea podstakle su nedavne sankcije protiv učesnika rusko-nemačkog projekta. One će se ticati kompanija za osiguravanje i sertifikaciju koje sarađuju sa ruskim kompanijama i sudovima.

Autor članka navodi da za sada na dnevnom redu nema ograničenja protiv nemačkih vlasti. Međutim, novinar smatra da je Bajden spreman da „sahrani“ gotovo završeni „Severni tok 2“.

S tim u vezi, bivši savetnik nekadašnjeg predsednika SAD Barake Obame Bedžamin Šmit iz Garvard-Smitsonovskog centra tvrdi da su i demokrate i republikanci podjednako negativno nastrojeni prema cevovodu iz Rusije u Nemačku.

Njegov stav deli i bivši generalni sekretar NATO-a, bivši premijer Danske Anders Fog Rasmusen. On žali što bi buduće sankcije mogle da zakače sertifikacionu kompaniju „Det Norske Veritas“, ali, prema njegovim rečima, „većina Danaca će biti srećna ako se priča o 'Severnom toku 2' završi u našim vodama“.

Prema mišljenju eksperta za energetsku bezbednost Alana Rajlija, nove sankcije će primorati „Gasprom“ da dugo traži sertifikacione i osiguravajuće kompanije, što će usporiti realizaciju projekta. Ali ekspert uverava da je glavni cilj Bajdena gašenje projekta i u tom cilju je spreman da razvije strategiju koju će podržati i sama Nemačka.

Rajli smatra da će Bajden predložiti Nemačkoj „širok paket za pitanja bezbednosti“, usmeren na zamenu ruskog gasa obnovljivim resursima.

Ranije je Blumberg pisao da američke vlasti nameravaju da uvedu sankcije kompanijama za osiguravanje i sertifikaciju koje sarađuju sa ruskim brodovima na završetku izgradnje gasovoda „Severni tok 2“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)