PUTIN PONUDIO ZEMLJAMA BRIKS: Pravite kod sebe našu vakcinu protiv korone

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik "Novosti" iz Moskve

19. 11. 2020. u 18:29

RUSKI predsednik Vladimir Putin predložio je za vreme samita BRIKS, održanog preko video linka, da zemlje članice organizujuju kod sebe proizvodnju ruske vakcine.

ПУТИН ПОНУДИО ЗЕМЉАМА БРИКС: Правите код себе нашу вакцину против короне

Foto: Profil.ru

U Rusiji ne skrivaju da oni za sada nemaju dovoljno kapaciteta da proizvedu tolike količine vakcina protiv Kovida-19 za vlastite potrebe i za izvoz.

Putin je predložio da se ubrza formiranje centra zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička republika) za pravljenje i ispitivanje vakcina protiv korone, koji bi koristili kod sebe ali iza potrebe drugih zemalja.

Ruski predsednik ističe da se brorba protiv opasnog virusa ne sme politizovati. On je kazao da je ruski Fond direktnih investicija već zaključio ugovor sa Indijom i Brazilom o sprovođenju kliničkih ispitivanja "Sputnika" sa farmaceutskim kompanijama iz Kine i Indije o otvaranju centara koji bi proizvodili rusku vakcinu. Već je zainteresovana za kupovinu Argentina kojoj treba 25 miliona doza.

U Moskvi se očekuje proizvodnja od pet, šest miliona pakovanja mesečno tek u proleće 2001. Dr Aleksandar Ginzburg, rukovodilac Naučnog centra "N.F.Gamaleja" obećava da će masovna vakcinacija stanovništva Rusije počeće prvih meseci iduće godine, kada cepivo "Sputnik" počne da se proizvodi u velikim serijama, a sada su u Rusiji u toku postregistraciona istraživanja vakcine..

VAKCINA ZA STARIJE

U Novosibirskuje počelo ispitivanje vakcine protov korone na dobrovoljcima starijim od 0 godina. Radi se o vakcini koju je napravio naučni centar "Vektor" iz Novosibirska. Prvu registrovanu rusku vakcinu "Sputnik" su probali na mlađim dobrovoljcima koji nisu imali hronične bolesti."Vektor" će napraviti i vakcinu protiv korone za decu.

Prednost vakcinacije sada se daje lekarima i medicinskom osoblju koje radi u bolnicama sa obolelim od korone, zatim prosvetnim radnicima, vojsci, policiji. Ostali građani će moći da se vakcinišu tek kad ona počne da se proizvodi u velikim serijama tj. više od pet miliona doza mesečno.

Dr Aleksandar Ginzuburg kaže da će vakcinacija u Rusiji trajati oko godinu dana. On očekuje da će u tom periodu svi koji žele moći da se cepe protiv korone. Važno je znati da je vakcinacija dobrovoljna.

Interesantno je da potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova kaže da će se proizvodnja od šest milion doza dostići u aprilu 2021 godine. Do kraja ove godine biće proizvedeno oko dva miliona doza "Sputnika". To sve pokazuje zašto Rusija ne može da strancima prodaje veće količine vakcine protiv korone, već nudi tehnologiju da oni sami proizvode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije