PUTIN DOŽIVOTNI SENATOR: Poslednjom promenom Ustava Rusija će uskoro dobiti nove članove Saveta federacije

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

20. 11. 2020. u 15:33

GRAĐANI Rusije koji imaju velike zasluge za svoju zemlju ubuduće će moći da budu doživotni senatori, odnosno članovi Saveta federacije, a među njima mogu biti i bivši predsednici Rusije.

ПУТИН ДОЖИВОТНИ СЕНАТОР: Последњом променом Устава Русија ће ускоро добити нове чланове Савета федерације

Foto AP

To je razlog što je jedan broj ovdašnjih političara i politikologa požurio da najavi kako će posle isteka mandata, trenutni predsednik Rusije Vladimir Putin moći 2024. godine da postane doživotni senator i ujedno predsednik Saveta federacije.

Status doživotnog senatora automatski štiti bivšeg predsednika od gonjenja po političkim motivima, ali to ne znači imunitet po svim pitanjima. Tačnije, i senatori će odgovarati za krivična dela kao i svi drugi.

Kad je 31. decembra 1999. odlukom predsednika Borisa Jeljcina Putin imenovan za vršioca dužnosti predsednika Ruske Federacije, prvi ukaz koji je Putin potpisao bio je da garantuje bivšem predsedniku Rusije i njegovim članovima porodice da im se ne može suditi za ono što su učinili u periodu dok je Jeljcin bio predsednik Rusije.

Na taj način Putin je zaštitio Jeljcina od političkog revanša komunista koji mu nisu nikada zaboravili da je naredio da se iz tenkova gađa ruski parlament.

Putin posle 2024. ima mogućnost da još jednom bude biran za predsednika tako da je prerano da se govori o garancijama posle napuštanja glavne fotelje u Kremlju. Jedno je neosporno, da je Putinovim ukazom da se predsedniku Jeljcinu ne može suditi već uvedena praksa u Rusiji da naknadnih političkih obračuna ne može biti.

Inače, Rusija ima dvodomni parlament - gornji dom koji se službeno zove Savet federacije i donji dom - Dumu.

Vladimir Putin, Foto AP

Tri meseca za Medvedeva

BIVŠI predsednik Rusije Dmitrij Medvedev treba da odluči u tri naredna meseca želi li da bude doživotni senator Rusije. Taj rok će početi da teče kad se usvoji zakon o promenama u Savetu federacije. On je sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, a ujedno je na čelu partije Jedinstvena Rusija.

Foto AP

Novi Savet federacije Rusije će se birati tako što će svaka republika i oblast davati dva senatora, a predsednik će imati pravo da imenuje još 30 senatora od kojih će sedam biti doživotni. Dosad je on imao pravo da imenuje 17 senatora. Osim doživotnih senatora, drugi će se birati na šest godina.

Bivši predsednici će sami odlučivati hoće li da postanu doživotni senatori.

- Čovek koji je proveo izvesno vreme na funkciji predsednika države sigurno može svojim iskustvom da bude koristan i kao senator - kazao je Pavel Krašeninikov, rukovodilac Komiteta za zakonodavstvo koji je u Dumi obrazložio predlog promena zakona koje treba da usvoji ruski parlament. On je apelovao na poslanike Dume da sada ne gataju hoće li Putin biti senator.

Senatori mogu biti osobe starije od 30 godina i ne smeju imati strano državljanstvo. Poslanik iz redova komunista Nikolaj Osadčij je pitao odakle se pojavio termin senator kad se taj dom parlamenta naziva Savet federacije.

Protiv tog zakona su u Dumi glasali samo komunisti jer oni smatraju da Savet federacije (senat) i tako ima samo počasnu funkciju. Oni koji drugačije misle od komunista govorili su da čak u 53 zemlje postoje senati, od Australije i SAD do Belgije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku