RUSKI PREDSEDNIK ZABRINUT: Putin upozorio na problematične tendencije

Novosti online

20. 11. 2020. u 16:38

MEĐU vodećim međunarodnim igračima došlo je, zbog pandemije virusa korona, do eskalacije ekonomskih protivrečnosti, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin.

РУСКИ ПРЕДСЕДНИК ЗАБРИНУТ: Путин упозорио на проблематичне тенденције

Foto: EPA

Upozorio je na zabrinjavajuće tendencije kao što su pad industrijske proizvodnje i porast siromaštva kao posledica pandemije što mi moglo da ugrozi milione ljudi.

- Pokazatelji međunarodne trgovine za poslednjih šest meseci doživeli su pad za više od 15 odsto. Došlo je do eskalacije ekonomskih protivrečnosti od strane vodećih igrača na tržištu - rekao je ruski predsednik na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje koji se odvija u formatu video-konferencije.

On je naveo da će se globalni BDP u ovoj godini u skladu s prognozama pretrpeti pad za 4,4 odsto, a u zemljama ove organizacije za 2,5 odsto.

Putin je konstatovao da će taj pad u Rusiji iznositi 3,9 odsto.

Govorio je i o ruskim vakcinama protiv kovida 19, istakavši da su obe u Rusiji registrovane vakcine bezbedne i efikasne, a da je pitanje jedino kako organizovati masovnu proizvodnju, na čemu se u Rusiji, kako je dodao, sada radi.

On je podsetio da su registrovane dve vakcine „Sputnjik V“ i „EpiVakKorona“ a da se treća nalazi u završnoj fazi ispitivanja.

- Sa inostranim partnerima aktivno radimo na isporukama vakcine i lokalizaciji proizvodnje - rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da je Rusija stekla zavidno naučno i kliničko iskustvo u borbi protiv virusa korona  i spremna je da ih podeli sa partnerima u ovoj organizaciji.

- Prioritetno pitanje je, bez sumnje, objedinjavanje napora u borbi protiv virusa korona. I Rusija ima šta da predloži našim partnerima i prijateljima - poručio je Putin na samitu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024